DuckDuckGo призова в САЩ да стане търсачката по подразбиране – това ще намали дела на Google с 20%

4
634

Компанията DuckDuckGo, която е създател и се занимава с поддръжката на едноименната търсачка предложи мерки за намаляване дела на Google в областта на търсенето в интернет. За тази цел компанията призова да се разреши на Android потребителите да избират използването на DuckDuckGo по подразбиране.

DuckDuckGo е анкетирала 12 000 потребители от САЩ, Великобритания и Австралия.  В тези държави делът на Google в сферата на търсенето в интернет е съответно 95%, 98% и 98%. Резултатите от това запитване показаха, че ако се даде възможност за избор на търсачка по подразбиране, то тези дялове в указаните по-горе страни ще паднат с 20%, 22% и 16%. При това 25% от потребителите на САЩ, 24% от Великобритания и 17% от Австралия не биха използвали търсачката на Google, ако имат възможност още в началните настройки на Android устройството да изберат нещо друго.

През месец юни тази година федералните власти на САЩ се заинтересуваха как да намалят влиянието на интернет гиганта на пазара на системите за търсене в интернет. Редица щати започнаха антимонополни разследвания срещу Google. А сега DuckDuckGo се възползва от ситуацията и предлага свое решение.

В Европа ситуацията е друга. Европейските потребители на Android получиха опция за за избор на търсачка по подразбиране след като през 2018 година европейските антимонополни органи глобиха Google с $5 милиарда за ограниченията в предварително инсталираните приложения в смартфоните и другите Android устройства.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари