Елон Мъск, че хората могат и трябва да се превърнат в междупланетен вид. Новият му космически кораб, по думите му, може да помогне за постигането тази възвишена цел. В събота вечерта SpaceX проведе голямо събитие в Бока Чика, Тексас, на което милиардерът собственик на компанията, разясни подробно на всички какви са плановете за ракетата Starship, която един ден може да изпрати хора на Марс.

„Това е най-вдъхновяващото нещо, което някога съм виждал.“ Това бяха думите на Мъск, застанал пред прототипа Mk1 на космическото превозно средство.На 28 септември се навършиха 11 години, откакто SpaceX излезе за първи път в орбита.

Какво е бъдещето на Starship?

Мисията за колонизиране на Марс винаги е била авангардна, а на някои дори звучи налудничаво. Преди три години Елон Мъск очерта амбициите си да изпрати хора на Червената планета с невероятната двустепенна ракета за многократна употреба. Междупланетарният кораб, който Мъск очерта в първоначалните си планове, е все по-близо до реалността, всеки ден.

Журналист на CNET казва:

Този фантастичен и дори фантасмагоричен космически апарат, който един ден може да ни закара до друга планета, вече е осезаем – можете да го видите и докоснете. Това е удивително.

Прототипното превозно средство, наречено Starhopper е извършило два полета на ниска надморска височина и висок „скок“, като всички са протекли в комбинация с двигателя Raptor. Следващото предизвикателство е и издигането на Mk2 на 12 мили височина (почти 20 километра). Строежът на съоръжението се осъществява във Флорида. Мъск каза, че производството на третият прототип на Starhopper – Mk3, ще бъде именно в Бока Чика, като ще започне след около месец, и се очаква да бъде финализирано до три месеца след старта.

„Вероятно това звучи налудничаво, но имаме план да достигнем орбита за по-малко от шест месеца „, каза Елън Мъск.

Разбира се, подобни срокове и планове сме чували и преди. Мъск вярва, че ако текущият темп на производство се запази и продължи, то орбиталното превозно средство би било готово в прототипите Mk4 или Mk5.

Детайли и подробности

По време на съботната презентация, която беше особено ветровита, Мъск заяви, че следващият сериозен тест ще се проведе в следващите „един или два месеца“, като уточни, че Starship ще разполага с изцяло нов подход за кацане, който никога не е използван в ракетната индустрия. По думите му „принципът на кацане ще наподобява парашут“.

Мъск се засмя, като показа на тълпата в Бока Чика как плавателният съд ще контролира приземяването, като динамиката ще наподобява тази на кораб. Навлизайки малко повече в спецификата Елон обясни, че особено голямо значение ще има стоманения термичен щит, който ще осигурява защита на ракетата. „Влюбен съм в стоманата“, каза Мъск.

Мъск също така планира и разясни подробно за т.нар. „орбитално зареждане“, което ще бъде вградено в Starship. Това би позволило пренасянето на гориво между космически кораби в орбита. Мъск каза, че този процес е далеч по-лесен, отколкото свързването с Международната космическа станция, както се прави към момента, при необходимост от зареждане на космически кораб с гориво. „Това е другата критична част от пъзела, когато става дума за изграждане на човешки бази на Луната или Марс“, отбеляза Мъск.

Амбициите на Starship не са само Луната или Марс. Мъск каза, че след реализирането на тези две цели, ракетата ще се отправи към цялата слънчева система.

Мъск завърши изявлението си с убеждението, че неговите планове са успешни, тъй като Starship се развива точно по първоначалните планове, които бяха оповестени преди три години.

„Мисля, че трябва да направим всичко възможно, за да се превърнем в мултипланетарен вид и трябва да го направим сега.“

Други проекти на SpaceX

Следващата генерация ракети и мисията на SpaceX до Марс очевидно са на огромен фокус в момента, но компанията също така работи съвместно с НАСА по проекта за търговски екипи, с цел да изстреля астронавти на Международната космическа станция от американска земя. Преди съботната конференция, администраторът на НАСА Джим Бриденстин се появи, за да даде малко повече прозрачност върху бъдещите проекти на SpaceX, като отбеляза, че в дългосрочен план, компанията ще работи по проекта Commercial Crew.

По време на сесията за въпроси и отговори след конференцията Мъск даде кратък отговор на въпроса:

„От гледна точка на основния източник на ресурс и печалба на SpaceX, към момента до голяма степен нашите приходи идват от ракетите Falcon и Dragon. Starship почти не генерира приходи за SpaceX“, каза той.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари