fbpx
13.2 C
София

EFF, Mozilla, Cisco и Akamai създават контролируем от обществото център за издаване на TLS-сертификати

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Electronic Frontier Foundation (EFF), Mozilla, Cisco, Akamai, Identrust и Мичиганския университет анонсираха своя съвместен проект Let’s Encrypt, в рамките на който през лятото на 2015 година ще бъде представен нов сертификационен център, който ще даде възможност на всеки уеб-сайт да получи безплатен TLS-сертификат. Появата на подобен ресурс се очаква да премахне бариерите при получаване на сертификати и съществено да повиши популярността на използването на HTTPS в уеб-пространството.

Фазите по получаване, настройка и обновяване на сертификатите ще бъдат автоматизирани чрез специалния протокол ACME (Automated Certificate Management Environment, базиран на  JSON-over-HTTPS), което ще позволи подготвянето на готови сценарии за настройка на HTTPS. Протокола за предаването и обновяването на сертификатите е замислен да бъде със статут на отворен стандарт (RFC). Предварителната версия за тестване на първата версия вече е готова за Apache.

Let’s Encrypt ще използва само гарантирано безопасни практики, а всички операции по генерирането и унищожаването на сертификатите ще бъдат публични. Контролът върху работата ще бъде осъществяван от участниците в проекта и няма да бъде съсредоточен в ръцете на само една организация, като по този начин ще се избегне възможността за натиск от страна на правителствата и специалните служби.

Коментарите към този проект съвсем не са оптимистични, понеже за Cisco и Akamai се счита, че са контролирани от АНС.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини