EIT покани иноваторите в България: създавайте иновации с нас

0
230

Иноваторите в България са настроени за нови възможности за сътрудничество. Те бяха обсъдени по време на Деня на осведомеността в София, организиран от Министерството на образованието и науката и Европейския институт за иновации и технологии (EIT) в София Тех Парк.

Бъдещето на Европа е свързано с нейните възможности за иновации. ЕС е изправен пред „извънредна ситуация за иновациите с оглед на бързо променящия се икономически рейтинг в световен мащаб. Трябва да сме доста по-добри в насочването на нашето изследване към нови и по-добри услуги и продукти, ако искаме да останем конкурентноспособни и да подобрим качеството на живот на европейските граждани. EIT беше създаден през 2008 г. именно с тази цел.

Мартин Керн, Директор на EIT, отбелязва: „Ние сме европейският орган, който управлява способността на Европа да създава иновации. В София насърчаваме участници от сферата на образованието, бизнеса и научните изследвания да си сътрудничат с нас, като акцентираме върху това как Общността на EIT ускорява създаването на нови работни места и икономическия растеж. Някои студенти и предприятия от България, които искат да реализират иновации, вече работят с Общността за търсене на решения на глобалните предизвикателства. Ние ще проучим как други хора могат да се присъединят и как България може да подобри капацитета си за иновации със съдействието на EIT.“

Денят на осведомеността на EIT в София демонстрира уникалния модел за иновации на EIT, който установява динамично общоевропейско партньорство между водещи университети, изследователски лаборатории и компании. Те се наричат „иновационни общности“ и поддържат предприемачи и иноватори, като представят идеи на пазара, превръщат студентите в предприемачи и, най-вече, стимулират иновациите. Шестте иновационни общности на EIT разглеждат някои от най-належащите предизвикателства, пред които са изправени нашите общества – от промените в климата през възобновяемата енергия до здравословния начин на живот и активния живот на възрастните хора. Те ще представят как организациите, иноваторите и България могат да обединят широкия си спектър на дейности, за да подпомогнат иновациите.

Ако направим справка с Европейския индекс за иновациите, ще видим, че България се класира като скромен иноватор. Според този индекс относително силните страни на българската система за иновации са концентрирани в интелектуалните активи, влиянието върху заетостта и човешките ресурси. Относително слабите страни са при иновациите, финансите, подкрепата и привлекателните научноизследователски системи. Мартин Керн добавя: „България е на кръстопътя на европейските иновации и нашето послание в Деня на осведомеността е просто: „Ние сме тук, за да създаваме иновации заедно с вас – нека започнем сега!“.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари