EMA: Открита е връзка между ваксината на AstraZeneca и рядък вид тромбози

0
625

Открита е възможна връзка между ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и много редки случаи на необичайни кръвни съсиреци, заяви регулаторният орган на Европейския съюз в сряда. Въпреки това добави, че общите ползи от ваксинирането, според тях, надвишават риска от страничните ефекти.

Европейската агенция по лекарствата стигна до заключението, че „необичайните кръвни съсиреци с ниско ниво на тромбоцити трябва да бъдат изброени като много редки възможни нежелани реакции“ след ваксиниране срещу COVID-19 с ваксината на AstraZeneca, става ясно от съобщение на регулатора. Оценката идва след като експертната комисия прегледа докладите за необичайни кръвни съсиреци при хора, получили ваксината.

Повечето случаи са настъпили при жени под 60 години, казват от ЕМА, но все още няма достатъчно доказателства за потвърждаване на тези специфични рискови фактори. Регулаторът заяви, че е важно здравните специалисти и ваксинираните хора да са наясно с признаците на тези редки кръвни съсиреци, включително задух, болка в гърдите, подуване на краката и постоянна коремна болка, както и неврологични симптоми, придружени от тежко и постоянно главоболие или замъглено зрение.

Ваксината на AstraZeneca беше подложена на строг контрол след смъртта на двама ваксинирани пациенти през март, която накара някои европейски страни временно да преустановят ваксинирането с нея, докато ЕМА разследва. В сряда изпълнителният директор на EMA Emer Cooke повтори, че ползите от ваксината надвишават рисковете от странични ефекти.

„Рискът от смъртност от COVID-19 е много по-голям от риска от смъртност от тези странични ефекти“, каза Кук по време на брифинг. „Мисля, че е важно да дадем посланието, че ваксините ще ни помогнат в борбата срещу COVID-19 и трябва да продължим да ги използваме.“

От AstraZeneca не са отговорили на официалното запитване за допълнителен коментар, отправено от популярния технологичен портал CNET. На този етап от констатации на други комисии и изследвания знаем, че ваксината на AstraZeneca е безопасна за над 99% от пациентите.

Наскоро бяха разкрити и други случаи, при които хора, ваксинирани с AstraZeneca, Pfizer и Moderna, могат да развият нежелана физиологична реакция, изразяваща се като анафилактичен шок, който може да бъде животозастрашаващ и се проявява в първите минути след ваксиниране. Става дума за алергична реакция към веществото полиетилен гликол (PEG), която е основна съставка на упоменатите ваксини. За щастие, процентът на хората, които имат алергия към PEG е много нисък – под 0,1% от популацията, според някои изследвания.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари