Групата компании En+ на Олег Дерипаска започна преговори за привличане на инвестиции в строителството на цифрови ферми. En+ Group предлага на майнърите да строят своите криптовалутни ферми близо до неговите електроцентрали в Иркутск, Братск и Уст Илимск.

Сделката е изгодна и за двете страни. En+ Group ще увеличи натоварването на своите централи и ще увеличи доходите си, а притежателите на цифрови ферми ще получат електрическа енергия при преференциална цена. Цената на електроенергията е най-значителния разход при добива на криптовалута и понижената цена може значително да увеличи рентабилността на този бизнес. Още повече, че след спада на курса на криптовалутите, цената на електрическата енергия стана още по-важна за постигането на приемлива рентабилност.

Според En+, през 2018 година сумарното търсене на електроенергия от страна на всички майнъри, проявили интерес към това предложение, ще достигне 100 мегавата. Инвеститори в този проект са предимно големи американски и китайски компании.

Електроенергия за майнърите ще дават следните пет електроцентрали:

  • 4500 MW ВЕЦ в Братск
  • 662 MW ВЕЦ и 665 MW ТЕЦ в Иркутск
  • 3840 MW ВЕЦ и 525 MW ТЕЦ в Уст Илимск

Акционерното дружество „ЕвроСибЕнерго“ е част от En+ Group на Дерипаска и произвежда около 8% от цялата електроенергия на Русия (приблизително 90 милиарда киловатчаса). Сега тази електрическа енергия се използва в другите предприятия на Дерипаска – Красноярския металургичен завод, заводите UC RUSAL („Руски алуминий“) и други. Но неговите ВЕЦ и ТЕЦ генерират голямо количество допълнителна енергия. Ето защо, съвместната работа с майнърите ще натовари мощностите, ще изглади консумацията и ще е полезна и за двете страни. Според Максим Соков, генерален директор на предприятието, „Тази стъпка ще даде възможност на En+ да диверсифицира своя клиентски портфейл„.

Според финансовите разчети, през 2018 година En+ Group ще спечели от майнърите около 980 милиона рубли (приблизително $17 милиона). Пресмятанията са извършени при цена на тока от 2017 година.

Според официални данни, през месец декември 2017 година, цената на тока в Русия е била в рамките на 2,69-3,89 рубли ($0,05-$0,07) за киловатчас. Финансовите анализатори считат, че Сибир може да привлече китайските, американските и другите майнъри, ако тарифата не превиши 2 рубли (около 3 цента) за киловатчас.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за