EON – бъдещето на телевизията е тук

14
5332

През април Vivacom представи една от най-интересните телевизионни услуги на пазара в България. EON обединява в себе си всички характеристики на „умната“ телевизия и може да се използва по няколко различни начина, така че да е най-удобна за нуждите на потребителя. Всеки EON пакет идва с EON приемник, EON Smart TV приложение и EON TV мобилно приложение, за да гледате любимата си телевизия на всички възможни устройства у дома или навън.

Какво е EON?

Иновативната TV платформа идва с богато съдържание и ви дава възможност да го гледате навсякъде, по всяко време и на всяко устройство само за 1 лв./мес. през първите 2 или 4 месеца от срока на договора, в зависимост от избрания абонамент. Платформата ЕON се предлага в три лесни за разбиране пакета, които включват всички функционалности, богато съдържание и свръх бърз интернет.

Пакетите EON дават на потребителите достъп до множество каталози във видеотека  с  над 10 000 заглавия, които непрекъснато се обновяват. Те включват също така достъп до най-популярната VoD услуга в региона – Pickbox NOW, както и до Arena Play, HBO OD, Discovery, History/C&I, Nickelodeon, Disney English, MyBaby TV, детската платформа Hopster и други.

EON пакетите предлагат телевизионното и видео съдържание в комбинация със супер бърз интернет в 10 Gbps оптична мрежа на Vivacom. Над 115 000 домакинства в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора вече имат достъп до новата технология, която компанията стартира в края на 2020 г. Vivacom продължава да разширява мрежата и до края на тази година се очаква тя да бъде достъпна за над 300 000 домакинства.

До тук всичко изглежда повече от чудесно, но на нас ни бе много интересно да изпробваме „на живо“ услугата. Получихме я за тестов период от Vivacом и в два отделни материала ще ви запознаем с нейните характеристики.

Как се инсталира EON?

Едно от най-важните нещата в EON е инсталирането. Въпреки че звучи малко трудно отначало, особено за хора, които никога не са правили подобно нещо, благодарение на подробно ръководство, всеки би се справил. В интерес на истината инсталирането на EON е толкова бързо, че вероятно ще го направите за по-кратко време от това, в което четете тази статия. Ето на какво трябва да се обърне внимание.

На smart TV

Важна подробност в EON e, че имате няколко начина на полазване на услугата. Ако разполагате вече със съвременен умен телевизор, спокойно можете да спестите кабелите и мястото в своята дневна. Добрата новина е, че както стана ясно още със самото представяне – EON има приложение, което може да се използва с множество смарт телевизори. Важно е вашият телевизор да поддържа самото приложение, а дали това е така можете да проверите на

https://bg.eon.tv/preporychani-smart-televizori/

Там има десетки модели на най-популярните марки като Samsung, LG, Sony, Philips  и дори Tesla. Разбира се, производителността на приложението и качеството на възпроизвеждане на съдържание зависят от операционната система, максималната скорост на телевизора, използваната интернет мрежа, както и възможното натоварване в мрежата, за което операторът не гарантира. В случай че телевизорът ви е нов и се справя добре с приложенията – това е един прекрасен начин за достъп до услугата.

Инсталирането става много лесно, като на всяко друго приложение. След като го стартирате, набързо трябва да настроите език, да изберете оператора си и да го активирате.

Това може да стане през мобилното приложение MyVivacom или на уебсайта Vivacom.bg. От двете можете да управлявате услугата си и да я активирате. По този начин получавате пълната функционалност на EON директно на своя телевизор и един от плюсовете е, че пестите място и нямате стърчащи кабели.

Приложение за смартфон, таблет и компютър

Втората възможност, която за нас е още по-интересна, е опцията за използване на телевизионната услуга, докато сме в движение, на смартфона или таблета ни. Приложението може да се ползва и на лаптоп или компютър. В забързаното ежедневие това да гледаме нещо докато пътуваме, на запис , или просто завити в леглото си, гушнали таблета или лаптопа, е все по-често срещано.

EON го позволява напълно. Като потребители на услугата можете да изтеглите безплатното приложение за вашето iOS или Android устройство. Приложението работи на множество версии на операционни системи- от Android 5 нагоре и от iOS 10 нагоре. Инсталирането е бързо и лесно.

След това трябва да го активирате отново, подобно на приложението в телевизора, през мобилното приложение на Vivacom или уебсайта. Тук е важно да уточним, че един е-mail адрес може да се използва само за една EON услуга. При предоставяне на достъп до мобилното приложение на EON на Допълнителен потребител, Основният потребител няма да може да я използва. Може да променяте e-mail адресите, които имат достъп до приложението по всяко време от подсекция „EON TV мобилно приложение“ в MyVivacom. Ако имате повече от една EON TV услуга с мобилно приложение, за всяка една трябва да бъде регистриран различен e-mail адрес.

EON приемник

Един от най-интересните начини за използване на EON обаче е със специалния приемник, който се предлага с услугата. Той е способен да превърне всеки телевизор в умен и на практика е отлично решение за всички, които имат малко по-стар телевизор.

Честно казано аз бих използвал приемника дори и при наличие на умен телевизор, защото често се оказва, че той е по-бърз. Можете да го свържете с LAN кабел за мрежата, и с HDMI за телевизора.

Инсталирането му е много лесно и отнема минути. Достатъчно е да включите устройството и да изчакате да се свърже. След като го стартирате единственото нещо, което трябва да направите, е да следвате стъпките на екрана на телевизора.

Приемникът е достатъчно мощен и отлично се справя със задачите

Той работи с осемядрен процесор и има 2 GB RAM. Разполага с 8 GB вградена памет, на която можете да инсталирате различни Android TV приложения. Имате достъп до всичко, което можете да намерите в Google Play, включително и не малко игри. Наред с тях обаче има множество приложения, които могат да ви доставят видео, както и социални мрежи и още какво ли не.

С устройството, посредством Bluetooth 4.2, можете да свържете много периферия като клавиатура, мишка, слушалки, и контролер за игрите, така че на практика  да имате един малък компютър до своя телевизор. Благодарение на игрите, предлагани в Android магазина, и възможността да свържете джойстик можете да превърне EON приемника в игрова конзола, на която децата също ще са много доволни.

Устройството има и USB вход,  така че ако телевизорът ви няма такава екстра, лесно можете да гледате съдържание и по този начин. Освен това имате наличен Chromecast, което може да ви позволи да стриймвате видео директно от мобилния си телефон. Като цяло добрата новина е, че с приемника получавате много неща, за които трябва иначе да си купувате умен телевизор – а това е бързо и евтино решение, което както се уверихме работи доста добре.

Един от интересните елементи към EON е дистанционното, с което той работи. Тъй като се свързва пo Bluetooth, дори не е нужно да го насочвате към приемника. Благодарение на него управлявате лесно всички услуги и дори можете да търсите с глас, използвайки го като микрофон.

Функционалност

EON се отличава с редица интересни функции, за ползването на които ще разкажем в отделен материал, но на кратко сега непременно трябва да споменем, че с EON можете да гледате телевизионно съдържание на повече от 200 канала до 7 дни назад. По този начин никога няма изпуснете интересно предаване или филм. Ако сте закъснели с 10 минути да речем, достатъчно е едно натискане, за да почнете да гледате филма или предаването от начало.

Услугата позволява създаване на до 5 профила към един абонамент. По този начин всеки от семейството ще има профил за себе си. Така препоръките за него ще са по-точни и ще получите съдържание, което ви интересува.

Същото важи и за услугата, която позволява да гледате филм вкъщи и да продължите след минути от фитнеса или парка от там докъдето сте стигнали. Да не говорим колко полезно е това при следене на спортни събития.

EON видеотека е много подходяща за всички любители на домашното кино. Същевременно обаче имате множество канали , които предлагат и телевизия на живо,  така че да не изпуснете нищо, където и да сте. Приложението позволява гледането на съдържание във висока резолюция, включително в 4К. Лесно се персонализира и начинът по който изглежда приложението – със светъл или тъмен фон. Много приятна изненада е, че за децата, както вече споменахме, има отделен кът и дори може да се вземе отделно дистанционно, което позволява лесното управление на нещата, предназначени само за тях.

Интерфейсът и самите функции на EON са повече от интересни и на тях ще посветим отделен материал

Ако нямате търпение и искате да тествате услугата – то тя продължава да е налична за промоционалните 1 лев на месец за първите до 4 месеца при двугодишен договор, така че сега е моментът да я имате.

1.5 16 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари