Epic Games пренасят битката си с Apple и Google в Европа, след като стана ясно, че са завели дела срещу двете компании във Великобритания, предава GamesIndustry.biz. Epic са внесли жалби срещу всяка от двете компании в Апелативния трибунал по конкуренцията в Обединеното кралство с мотива, че те се възползват по неправомерен начин от доминантната си позиция на пазара и участват в и дирижират практики, които са срещу честната конкуренция, както във Великобритания, така и в Европа. Това е поредната стъпка на Epic Games да върнат Fortnite в основните магазини за мобилни приложения и да се опитат да променят начините на функциониране на техните екосистеми. Жалбите са внесени на 08.12.2020 и 29.12.2020 съответно, но стават публично достояние едва сега, тъй като Трибунала реши да ги оповести тази седмица.

Както ви разказахме вече, през лятото на миналата година, Epic Games издадоха към мобилните версии на Fortnite обновление, чрез което компанията заобикаля разплащателната система на двата магазина, прехвърляйки обработката на плащанията в безплатната игра към системата на Epic – същата, която се използва в десктоп версията на играта. Това доведе до скорошното премахване на Fortnite от App Store и Google Play – действие, на което Epic отговори със завеждането на дела. Отговорът на Apple не закъсня и те на свой ред отговориха на компанията с контраискове. И докато някои биха казали, че става дума просто за пари, то според изпълнителният директор на Epic Games, въпросът е далеч по-обхватен. Според него, Google и Apple не само изкарват повече от създателите на продуктите, които продават в магазините си, но и се явяват прът в колелото на иновациите.

„Не само Epic са експлоатирани от Apple, а всеки един разработчик, който се съгласява с тази схема схема и участва заедно с Apple и Google, в разширяване на монопола им. Тези магазини правят много повече пари от продуктите, отколкото техните създатели“, сподели в интервю през септември Суини. За Apple и Google, тук няма драма – този дял, който взимат подпомага съществуването на магазините им, а с това и развитието на мобилната екосистема.

В настоящата ситуация, Epic се обръща към Трибунала с искане да обяви премахването на Fortnite от магазините за незаконно, както и някои от условията в споразуменията, които компанията е сключила с Google и Apple. Освен това, компанията търси връщането на играта в магазините и да се позволи възможността за директно разплащане. Двата иска се различават един от друг с оглед на това, че App Store и Google Play оперират по различни начини. В случая с Apple, Epic настоява да бъде попречено ограничението за свалянето на Epic Games Store за всяко устройство на Apple във Великобритания и да се премахне изискването всичкия софтуер да трябва да бъде свалян и всички разплащания да преминават през App Store.

По отношение на Google, Epic настоява пред службата да прекрати задължителната предварителна инсталация на Google Play във всички устройства с Android в Обединеното кралство и даването на приоритет на магазина на Google от страна на производителите на мобилни устройства. Освен това, компанията иска да бъде забранено на Google да пречи на производителите да доставят предварително инсталирана версия на магазина на Epic Games Store в техните устройства.

Очаква се финалната битка между Apple и Epic да стартира в американски съд през май. Компанията предложи също така спорът между тях и Google да се реши в съда през февруари. Съдията по делото между Apple и Epic предупреди миналата година, по време на първоначалните изслушвания, че изходът от това дело може да има решаващи последици за компании, като Nintendo, PlayStation, Xbox и други, които също поддържат свои собствени дигитални магазини със сходни рестриктивни правила към разработчиците, подобно на тези в App Store.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари