fbpx
-4.2 C
София

Ericsson: Половин милиард души ще използват 5G до края на годината

Най-четени

Пандемия или не, 5G достига до нови места по света с високи скорости. Повече от половин милиард души ще използват петото поколение мобилни мрежи до края на тази година – и всички те ще използват много трафик, според нов доклад на Ericsson.

До края на 2021 г. ще има около 580 милиона абонати на 5G мрежи по целия свят, казват от Ericsson в последния си доклад за бъдещето на мобилността, който публикуват два пъти годишно. Това повече от двойно от 220-те милиона потребители към края на 2020 г. До края на 2026 г. в световен мащаб трябва да има повече от 3,5 милиарда нови абонаменти за 5G, което представлява 40-процентов ръст.

Базираният в Швеция производител на мрежови съоръжения заяви, че средностатистическият собственик на смартфон използва около 10GB мобилни данни на месец. Трафикът на данни в мобилните мрежи е нараснал с 46% между първото тримесечие на 2020 г. и първото тримесечие на 2021 г.

„Разбира се, 5G се случва въпреки пандемията и по-бавните темпове на развитие на някои технологии, което е резултат от забавянията на работните процеси“, каза Патрик Керуол, ръководител на стратегичeските маркетингови идеи в Ericsson, в интервю в началото на седмицата. „На фона на моментните тенденции, виждам едни по-глобални такива, които контрастират, а именно, че всеки вижда все по-засилената нужда от развитие на технологиите, и това е глобалния процес, който можем да очакваме.“

Прогнозите на компанията означават, че всеки ден по света ще бъдат регистрирани до 1 милион нови абонати на 5G.

Новото поколение мобилни мрежи започнаха да се разпространяват по целия свят малко преди пандемията от коронавируса. Докато световната икономика на практика беше в колапс, това не спря развитието и разширяването на инфраструктурата на мобилните мрежи. Вместо това дори улесни някои оператори да изграждат мрежите си, а пандемията и дистанционните режими на работа и обучение показаха колко важна е бързата интернет връзка. Без нея хората няма да могат да работят от вкъщи или да провеждат дори медицински консултации по въпроси, които не изискват спешна интервенция. Тъй като пандемията приключва в много части по света, се очаква изграждането на 5G да продължи да се случва по-бързо от развитието на 4G преди десетилетие.

Досега над 160 доставчици на услуги в света са пуснали пето поколение мобилни мрежи. Глобалният недостиг на чипове, който има ефект върху всички индустрии, не нарушава развиването на 5G.

„Не сме претърпели същия недостиг, който другите индустрии са виждали … като в автомобилната индустрия“, каза Cerwall. „Повечето доставчици са успели да осигурят своя дял от честотната лента или радиочестотните компоненти, което основно означава, че въздействието на индустрията на устройствата ще бъде ограничено.“ Честотните ленти и RF чиповете са от съществено значение за свързване на устройство към мобилна мрежа.

Китай все още води напред по отношение на броя на хората, които използват 5G мрежи. Прогнозите предполагат, че в края на 2021 г. в страната ще има 404 милиона абонати на 5G.

В края на 2021 г. Североизточна Азия, която включва и Китай, ще има 450 милиона абонати в 5G мрежа. Въпреки че Китай, Южна Корея и Япония са начело по отношение на приемането на 5G, Северна Америка и регионът на Персийския залив трябва да наваксат след година-две, когато става въпрос за техния процент абонати, използващи 5G, каза Cerwall.

До края на 2021 г. В Северна Америка ще има 60 милиона абонати на 5G.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини