ESA и Arianespace осъществиха стотното изстрелване на ракетата носител Ariane 5

0
288

На 25 септември Европейската космическа агенция ESA осъществи юбилейното стотно изстрелване на ракетата носител Ariane 5 в рамките на мисията VA243. Ракетата бе изстреляна от космодрума Куру във Френска Гвиана. Това бе и тристотното изстрелване за френската компания Arianespace, обслужваща космическите полети на ESA. Изстрелването бе показано в реално време в канала на Arianespace в YouTube.

Ракетата бе изстреляна в 19:38 местно време или 01:29 наше време. Отделянето на първата степен бе нормално, втората степен продължи полета и изведе в геопреходна орбита сателитите Azerspace 2/Intelsat 38 и Horizons 3e.

Сателитът Azerspace 2/Intelsat 38 се базира на платформата SS/L 1300 и е предназначен за излъчване на цифрова телевизия и радио, за обмен на данни и т.н. Този сателит ще обслужва два мобилни оператора – Intelsat и Азеркосмос.

Вторият сателит Horizons 3e е произведен от Boeing и се базира на платформата Boeing-702MP. Той е произведен по поръчка на Intelsat и японският мобилен оператор Sky Perfect JSAT Corp. Това е шестият сателит от серията Intelsat EpicNG и е предназначен за широк спектър телекомуникационни услуги. Horizons 3e е проектиран да работи минимум 15 години.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари