ESA и NASA публикуваха спътниковите видеоклипове и фотографиите на слънчевото затъмнение от 13-ти септември

0
32

Европейската космическа агенция публикува фотографиите и видеоклиповете на частичното слънчево затъмнение от 13-ти септември тази година. Затъмнението можеше да се наблюдава от повърхността на планетата само от южната част на Индийския океан, Южна Африка и Антарктида. Но от спътника Proba-2 изгледът е отличен.

 

Обикаляйки няколко пъти около Земята, спътникът е успял да заснеме слънчевото затъмнение от 13-ти септември 2015 година и да го запише като видеоклип.

 

ESA уточни, че сателитът Proba-2 извършва 14,5 обиколки около Земята, влизайки и излизайки от сянката на Луната по време на слънчевото затъмнение.

 

Спътникът на американската космическа агенция NASA също е заснел на два пъти затъмнението.

 

Сателитът Solar Dynamics Observatory постоянно гледа към Слънцето и на видеото, Слънцето сякаш за малко изчезва от екрана, което не е много ефектно.. Космическата обсерватория Solar Dynamics Observatory представи първата в света фотография, на която се вижда размития поради пречупването на светлина в атмосферата край на Земята и ясния кръг на Луната, която няма атмосфера. Фотографията е направена в ултравиолетовия спектър при дължина на вълната 171 ангстрьома.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари