Словашката компания за информационна сигурност ESET обикновено присъства на страниците на „Калдата“ във връзка с теми за сигурност, но този път свързаната с нея новина няма общо със зловредни програми, троянци и подобни. Става дума за това, че мениджмънта на ESET се е ядосал не на шега на местен политик са решили да го съдят, предава The Register, позовавайки се на словашкото издание SME.

От страницата на Любош Блаха в Wikipedia разбираме, че той е особено ексцентрична фигура – нео-марксист, социалист и социалдемократ с прогресивни възгледи. Това, което не пише там е, че Блаха определено не е фен на ESET.

Според El Reg, Блаха неведнъж е обвинявал компанията за антивирусна защита във връзки с Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ), обвинявал ги е, че подкупват местни представители на бизнеса и управлението, корупция и сътрудничество с чужди разузнавателни агенции. Последното не би трябвало да е толкова странно, вземайки предвид, че ESET са участвали неведнъж в разкриването на киберпрестъпни групи, съдействайки си със силови организации от цял свят. На ESET обаче явно им е писнало от изблиците на Блаха срещу компанията в социалните мрежи и го водят на съд. Репортер на SME обяснява, че антивирусните специалисти са се решили на тази крайна стъпка, понеже Блаха е написал няколко подвеждащи статуса във Facebook. Блаха пък не си замълчал на сплашването за съд, пишейки във Facebook: „ESET се опитват да ме накарат да си мълча. Това е тяхната визия за свобода и демокрация!“, определяйки ги като „откровени фашисти“.

И още нещо забавно от The Register. Те отбелязват това, че Google Translate е решил да преведе името на словашката компания на английски, с което се е получило любопитно объркване.

„Google Translate обръща ESET в Isis, когато превежда от словашки на английски. Думата Eset е словашкия еквивалент на „Изида“ (на английски – Isis – абревиатура, с която на английски се обозначава терористичната организация „Ислямска държава“ (ИДИЛ) – б.а.), която е богиня на брака и плодовитостта. Макар и заглавието на SME „Търпението на ИДИЛ се изчерпва и съди Блаха“ да предполага, че главорезите от терористичната група „Ислямска държава“ най-накрая да са се обърнали към мирен път за разрешаване на конфликтите, то това си е просто грешка в превода“, заключават от The Register.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
баба ти
баба ти

Да докажат че не съдействат на ЦРУ. Повечето големи копмании съдейства, че иначе влизат в едни кофти списъци…

дядо ти
дядо ти

Точно обратното. Когато отправяш обвинения, трябва да имаш доказателства и да можеш да докажеш твърденията си. В противен случай отиваш на съд си носиш последствията. И аз не харесвам ЕСЕТ, както и Касперски, особено втората е много съмнителна, но не мога да докажа нищо и за това се задоволявам да не ги ползвам.

DragonSlayer
DragonSlayer

Любош Блаха > нео-марксист, социалист и социалдемократ с прогресивни възгледи.

Пак Любош Блаха > „свобода и демокрация“ .

Доообре!

Попо най
Попо най

Идеологията на марксизма вдъхнови избиването на десетки милиони през последните десетилетия и продължава да вдъхновява този геноцид. Марксизмът трябва да се третира направено с останалите терористични идеологии, защото води до същото.

Тралала
Тралала

Не знаех че политик може да бъде съден… нали има „имунитет“.

А когато някой използва думата „фашисти“ обикновено няма представа какво действително означава думата.