fbpx
-0.8 C
София

EurekAlert: „Висшето образование променя структурата на мозъка“

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Изследване на екип европейски учени за първи път подробно изследва молекулярните особености на мозъка при хората с висше и средно, както и начално образование. Изследването показа, че нивото на образованието влияе на когнитеивните способности на възрастните хора.

Европейските учени представиха официални доказателства, че структурата на човешкия мозък се променя в зависимост от обучението. Извършени са сканирания на мозъка на хора с различно ниво на образованието. Оказа се, че предният дял на мозъка на хората с по-продължително обучение е по-голям и има по различна структура.

EurekAlert уточни, че в изследването са взели участие 1220 души със средна възраст 68 години.

Хората, които са учили в продължение на 15 и повече години имат по-голям преден дял на мозъка, в сравнение с тези, които не са ходили на училище и не са посещавали институт. Това най-ярко се вижда в префронталния и орбиталния кортекс.

След това учените са проверили и различията на молекулярно ниво в тези и други дялове на мозъка. Оказа се, че в увеличения преден дял се концентрират гените, участващи в синаптичните връзки. Тоест, хората с по-високо образование са с повишена пластичност на мозъка.

Резултатите от това изследване ще бъдат използвани преди всичко за да се разбере по какъв начин образованието е свързано със съхраняване на когнитивните функции при възрастните хора.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини