EurekAlert: „Висшето образование променя структурата на мозъка“

5
910

Изследване на екип европейски учени за първи път подробно изследва молекулярните особености на мозъка при хората с висше и средно, както и начално образование. Изследването показа, че нивото на образованието влияе на когнитеивните способности на възрастните хора.

Европейските учени представиха официални доказателства, че структурата на човешкия мозък се променя в зависимост от обучението. Извършени са сканирания на мозъка на хора с различно ниво на образованието. Оказа се, че предният дял на мозъка на хората с по-продължително обучение е по-голям и има по различна структура.

EurekAlert уточни, че в изследването са взели участие 1220 души със средна възраст 68 години.

Хората, които са учили в продължение на 15 и повече години имат по-голям преден дял на мозъка, в сравнение с тези, които не са ходили на училище и не са посещавали институт. Това най-ярко се вижда в префронталния и орбиталния кортекс.

След това учените са проверили и различията на молекулярно ниво в тези и други дялове на мозъка. Оказа се, че в увеличения преден дял се концентрират гените, участващи в синаптичните връзки. Тоест, хората с по-високо образование са с повишена пластичност на мозъка.

Резултатите от това изследване ще бъдат използвани преди всичко за да се разбере по какъв начин образованието е свързано със съхраняване на когнитивните функции при възрастните хора.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
cl500NikolaiBongoЖасминEfix Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

A казармата? Или по-скоро липсата й?

cl500
cl500

комунизЪма сърши батка..

Жасмин
Жасмин

Ха ха ха… На тези „учени“ явно главата им е пълна с бръмбари. И всичките са вишисти… : )

Bongo
Bongo

Голямо откритие, няма що… И дете знае, че мозъкът се тренира както мускулите, само дето липсва отрицателният ефект от износване на други органи.

Nikolai
Nikolai

В това изследване включени ли се и БГ „университетите“ (а.k.а магазини за дипломи)?