Компютърният червей-рансъмуер WannaCry зарази стотици хиляди компютри в целия свят, работещи под управлението на операционната система Windows. Сега редица експерти си задават въпроса, как е могло да стане това и как в бъдеще да се избегне нещо подобно.

Финландската компания F-Secure обяви, че от всички държави, от WannaCry най-много са пострадали Китай и Русия. Според финландските експерти, причината за това е твърде големият брой пиратски копия на операционната система Windows в тези страни.

Microsoft спешно запуши използваната от WannaCry уязвимост и обновените операционни системи Windows 7, Windows 8.1 и Windows 10 не пострадаха от WannaCry. Поради огромния брой засегнати от рансъмуера стари операционни системи, Microsoft предложи обновяване и за неподдържаните Windows XP и Windows Server 2003, с препоръката пачовете да бъдат инсталирани възможно най-бързо.

Но тук възниква проблем: някои потребители с пиратски версии на Windows и да искат не могат да инсталират тези обновявания. Въпреки че има начини за обновяване и на пиратските версии на Windows, софтуерният гигант редовно слага най-различни ограничения и за повечето пиратски версии някои обновявания са недостъпни.

F-Secure допълва, че освен потребителите с пиратски версии, масово са пострадали неподдържаните версии на ОС Windows, тоест, които от два месеца не са инсталирали обновявания.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
10 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
13 Автори на коментарите
Алекс1WannaCryМаринРуменpix3l Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Аз ве аз
Аз ве аз

F-Secure са тъпаци, ако си мислят, че пиратския Windows не може да се обнови.
На Windows 10 дори и да не му сложиш ключ, ще продължи да си работи и обновява, само че ще има watermark и няма да можеш да си смениш фона на работния плот. Това е единственото ограничение.

Анон
Анон

Абе хората още ли използват пиратски ОС, не знам колко трябва да си глупав, за да не дадеш 10 лева за ОС. Явно все още се намират такива малоумници.

иван от блока
иван от блока

10 лева за ос абе ти на каква планета живееш ?!

Джоро
Джоро

Явно аз съм от така наречените МАЛОУМНИЦИ дето не давам 10кинта за легална ОС!!!Ти като си толкова умен би ли споделил с малоумните от къде да се сдобият с въпросната ОС?!?

P.s.Или за теб легална ОС е тая която ти я инсталват в сервиз за компютри!!!

А относно статията,тия от F-Secure не са запознати с българския гений…

Баба
Баба

В ebay се продават академични лицензи за windows 10 pro по 5 евро бройката 🙂

Баба
Баба

Що ми цъкате минуси бе, просто потърсете в ebay, или и 10 лева не ви се дават, ама да мрънкате можете?

Pubg
Pubg

Tova sa volume license versii sled nqkolko meseca prestavat da rabotqt.

Марин
Марин

Не е вярно. Обикновено са Educational. Lifetime са. Не престават да работят. Educational/Enterprise един път активиран е активен вечно.

pix3l
pix3l

За 10лв не знам да има, ама 500лв не са кой знае кво… аз не познавам хора в IT сферата, дето ползват пиратски софтуер (независимо какъв). 😀

Румен
Румен

Аз пък не познавам хора от IT сферата с лицензен такъв.

WannaCry
WannaCry

Аз пък такива, които не ползват win само от виртуална машина 🙂

Алекс1
Алекс1

Да ще си купиш ключ, но при една проверка ти нямаш документи и пак си нелегален, така че напразно си ги дал тея 10 лева 🙂

A.com
A.com

Когато излезе Уин8 цената беше 30 лв, при положение, че изпратите валиден ключ за Уин7. Е, взех такъв от чужд лаптоп(на балдъзата) и за 30 лв се сдобих с легална ОС. След това не избрах да надстроя безплатно до Уин10.

да разлаем
да разлаем

прозорци10
или
пингвин ?