fbpx
5 C
София

F-Secure с доклад за заплахите за втората част на миналата година

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Тази седмица финската компания за доставяне на услуги и решения в областта на информационната сигурност F-Secure издадоха редовния си доклад, разглеждащ положението на полето на заплахите в Мрежата за втората част на 2014 г.

Вчера ви представихме доклад на американската компания Symantec за заплахите в Интернет през изминалата година, в който имаше доста интересни наблюдения. Макар и докладът на F-Secure да е в пъти по-малък от този на Symantec като обем, то документ, идващ от компания, в която основните дейности се ръководят от колоритен и уважаван специалист като Мико Хипонен, определено представлява полезно и интересно четиво. И нещо друго. F-Secure Threat Report H2 2014 представлява интерес, заради това, че освен чисто сухата статистика за заплахите през разглеждания период, документът разглежда положението при сигурността на личните ни данни и запазването им. Освен отчет по месеци за откритите уязвимости и малуер заплахи, насочени към мобилните устройства, персоналните компютри, Mac устройствата и приложенията към тях, в документът се прави отчет по месеци за състоянието на дигиталната свобода и случаите с нарушаването й (като например разпространяването на шпионски малуер към устройствата на протестиращите и активистите от движението Umbrella, които излязоха през миналата есен по улиците на Хонк Конг, за да протестират за нарушаване на избирателните им права от страна на китайската държава), инциденти и въпроси, свързани с продуктовата сигурност (като разкритието и запушването през лятото на уязвимостта, разкрита в Xiaomi RedMi 1S) и мерките предприемани от правораздавателните органи по отношение на затягането на мерките за информационна защита.

По отношение на малуер сцената, компанията отбелязва активността на заплахи, като Kilim, AnglerEK, Rimecud и Browlock (имената на заплахите са по дефиниция от антивирусните бази на F-Secure). Неприятно звучи новината за все още високите нива на разпространение и компрометирани системи посредством интернет-червея Conficker. Проблемът се състои в това, че тази седемгодишна заплаха се разпространява, възползвайки се от уязвимост в операционната система Windows – MS08-067 – която компанията запуши отдавна, т.е. много потребители на Мрежата използват доста стари версии на системата. Особено внимание се обръща на заплахите, насочени към потребителите на социалните мрежи Kilim и Rimecud. Всъщност, най-разпространената отчетена заплаха за отчетения период представлява именно Conficker – 37% от регистрираните заплахи, а сред най-засегнати са потребители в САЩ, Малайзия, Сърбия, Румъния и Бразилия. Следват Kilim, насочена към интернет потребителите в Южна Америка, Далечния Изток и Океания, Sality и Ramnit. Внимание бива обърнато и на една от най-ужасните заплахи към интернет потребителите днес – рансъмуер и криптовирусите. Освен отчитането на нови семейства криптовируси, тук се отбелязва и появата на заплахи, насочени към мобилни устройства, като Koler и Slocker (независимо от уверенията на хората от Google, че зловредни приложения за Android нямало. Наистина?).

Повече за заплахите в Интернет и тези насочени към персоналните компютри, може да прочетете в доклада на компанията за втората половина на миналата година Secure Threat Report H2 2014 тук (pdf).


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини