Британска компания създаде технология за евтин триизмерен печат на лекарства, с помощта на която пациентите ще могат да създават изписаните им лекарства вкъщи. Технологията може сериозно да понижи цената на редките лекарства, да ги направи по-достъпни, да намали фалшификациите и корупцията.

Биотехнологичният стартъп FabRx по време на конференцията Dubai Health Forum, протекла от 9-ти до 10-то януари в Дубай, представи своята нова технология. Лекарствата, разпечатани с 3D принтер, бяха успешно тествани на животни и сега предстоят клиничните изпитания с участието на хора.

FabRx лекарствата се печатат от специално влакно, за което фармацевтите определят дозите на различните съставки. Влакното се използва в домашните 3D принтери, а клиентите самостоятелно могат да печатат необходимите таблетки. През следващите две години се очаква разрешението на регулаторните органи, за да може технологията да излезе на пазара.

„Опитваме се да да направим така, че предписаното от лекарите веднага да стига до домовете на пациентите, които самостоятелно да могат да разпечатват своите лекарства. За всеки конкретен случай е възможно разпечатването на определена доза от определено лекарство или комбинация от лекарства, необходими за всеки конкретен пациент“ – каза директорът по развитието на компанията Алваро Гоянес.

Новата технология дава възможност за разпечатане на малки количества лекарства против тежки заболявания, включително рак, като по този начин, необходимите специфични лекарства стават много по-евтини и достъпни за пациентите.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
улави Сте_nib_Магарешки Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Магарешки
Магарешки

Ми „ЛЕКараствата“ са с 20г патент .
Как всеки ще си печата ? – всеки ще иска да стане НЕЛЕГАЛЕН марешки.

_nib_
_nib_

Кой туй нещУ Уа.Дайте на Ората да си пИчатат и гУривата У къщи.

улави Сте
улави Сте

Но никой не помисли, с какво прахче ще бъдат пълни тези капсули, ама ще има специално влакно. А от къде ще си вземаме торбичката с баш лекарството, или е важно „специалното влакно“. Вие списвачите ни имате за много улави, или вие сте такива.