fbpx
11.7 C
София

Facebook все още не е решила дали да добави лицево разпознаване в първите си VR очила

Най-четени

Очаква се Facebook да представи първия си чифт интелигентни очила тази година, но има един проблем, който служителите на компанията все още обсъждат: дали да добавям технология за лицево разпознаване към продукта.

BuzzFeed News, позовавайки се на информация от вътрешна среща, съобщи в четвъртък, че Андрю Босуърт, който управлява работата на компанията по разширената и виртуална реалност, е казал на служителите, че компанията разглежда правните проблеми и въпросите относно поверителността, които могат да възникнат при евентуално добавяне на технологията.

Съобщава се, че служител на Facebook е предложил използване на лицево разпознаване в първите смарт очила на компанията, по време на вътрешната среща, но Босуърт е казал, че технологията може да нанесе потенциални вреди и дори да бъде използвана за нарушаване на човешките права.

„Разпознаването на лица… може да е най-трънливият проблем, при който ползите са толкова ясни, а рисковете са толкова неясни и ние не знаем как да балансираме тези неща“, е казал Босуърт по време на срещата, според информация от BuzzFeed.

Социалната мрежа има лоша репутация, когато става въпрос за защита на поверителността на потребителите да бъдат предпазливи при закупуването на смарт очила от Facebook. Компанията се опитва да поправи имиджа си около поверителността, особено след скандала с изтичане на данни с Cambridge Analytica през 2018 г. Миналата година Facebook се съгласи да плати 650 милиона щатски долара за уреждане на дело, в което се твърди, че незаконно е събирала биометрични данни от своите потребители в Илинойс, за да маркира хора на качени снимки от потребителите.

В поредица от публикации в Twitter Босуърт потвърди, че е направил редица забележки относно използването на технологии за лицево разпознаване по време на вътрешни дискусии. „Специално казах, че бъдещият продукт ще се справи и без технологията, но имаше и някои добри предложения за начини, по които технологията може да се оползотвори, стига да могат да бъдат реализирани по начин, по който обществеността и регулаторите се чувстват комфортно.“, каза той в публикация в Twitter.

Лицевото разпознаване, например може да се използва за идентифициране на името на човек, когото не можете да си спомните. Технологията също така може да помогне на хора с неврологично състояние, известно като прозопагнозия, при което хората трудно разпознават лицата дори на своите близки.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини