fbpx
18.8 C
София

Facebook достигна ключова климатична цел

Най-четени

Лидерът в социалните мрежи Facebook обяви днес, че е достигнал една от най-големите си екологични цели: компанията е успяла да намали емисиите си парникови газове с 94% през 2020 г. По-рано компанията публично пое ангажимента да намали парниковите газове, отделяни от нейната дейност, със 75%. Технологичният гигант заяви, че е постигнал и целта си за „нетни нулеви емисии“, която означава, че компанията няма да изпуска повече емисии в атмосферата, отколкото може да отработи.

Facebook също обяви, че е постигнала друга цел: сега компанията купува достатъчно възобновяема енергия, за да покрие 100 процента от глобалните си операции, включително и захранването на офисите си и центровете за данни. Но това не означава, че всички дейности на компанията, се захранват с енергия от възобновяеми източници като слънчева или вятърна енергия – в крайна сметка нещата опират изключително много до инфраструктура, която до този момент не е на необходимото ниво.

Възобновяемата енергия се увеличава, но повечето електрически мрежи все още разчитат на изкопаеми горива. Когато компаниите не могат да закупят достатъчно възобновяема енергия чрез комуналните услуги, тъй като няма необходимата инфраструктура или налични количества, те закупуват сертификати за възобновяема енергия, които сигнализират, че компанията е инвестирала някъде по посока на възобновяемата енергия. Тези проекти могат да бъдат локализиране навсякъде, а сертификатите се продават толкова евтино, че критиците им казват, че всъщност не водят до увеличаване на производството на енергия от възобновяеми източници. Facebook също разчита на сертификати за възобновяема енергия, за да изпълни своя дълг пред широката общественост по отношение на климата, но се фокусира и върху финансирането на изграждане на нови слънчеви и вятърни централи на местата, където оперира. Компанията е инвестирала в общо 63 нови проекта за възобновяема енергия, разположени на същите места, където се намират нейните центрове за данни.

Следващата цел на компанията е да достигне нулеви въглеродни емисии до 2030 г. за цялата си верига на операции, в това число и да елиминира емисиите, отделяни от пътувания на служители на компанията по бизнес въпроси или от и до работното място. За да постигне тази цел, Facebook казва, че е разработила екологични стандарти за своите доставчици. Също така компанията планира да разчита по-силно на нововъзникващите технологии, които извличат въглеродния диоксид от въздуха.

Дезинформацията за климатичните промени

Facebook също така наскоро се опита да ограничи дезинформацията относно изменението на климата на своята платформа. Миналата година компанията стартира т.нар. „Информационен център за наука за климата“ в някои държави. Във Великобритания тази година платформата започна да добавя етикет към някои публикации, които разпространяват недостоверна или противоречива информация за изменението на климата, с допълнителни линкове, които пренасочват потребителите към въпросния информационен център на платформата. Всичко това идва след редица усилени критики от страна на активисти и политици относно това как дезинформацията относно климатичните промени се е зародила в социалната мрежа, включително един особено известен случай, в който дори самите модератори са дали неправилна информация, в опит да коригират публикация на потребител.

„Знаем, че следващите 10 години ще бъдат определящо време за намаляване на емисиите на парникови газове и че ще имаме роля в тези усилия – както като платформа, която свързва информацията и хората, така и като глобална и транснационална компания, която подкрепя действията в областта на възстановяването на климата“, каза Директорът на Facebook по въпросите за възобновяемата енергия Урви Парех, по време на изказване, публикувано днес в собствения блог на компанията.

Така Facebook се нарежда в списъка с технологични гиганти, които инвестират сериозни суми от приходите си, в желание да спрат екологичната катастрофа.

Най-често срещаните заблуждаващи и дезинформационни твърдения, които се срещат в социалната мрежа, включват обяснения, че изкопаемите суровини като нефта и петрола се възстановяват много по-бързо, отколкото „пропагандират злите капиталисти“, както и че изразходените суровини вече са се възстановили напълно в земните недра. Други публикации, които имат по-високи претенции за научност и задълбоченост на фактите, но всъщност се разпространяват благодарение на масовата неинформираност, включват твърдения, които оборват, че изобщо планетата в момента се намира в някаква климатична криза, като оборват и глобалното затопляне, твърдейки, че през последните десетилетия статистически се наблюдават по-ниски температури през зимата, което свидетелствало, според заблудите, че всъщност проблем с климата няма. Абсурдността на тези твърдения обаче се състои във факта, че всъщност е напълно нормално да има големи температурни амплитуди и инверсии, особено в някои региони, където глобалното затопляне проявява своите опустошителни ефекти най-много, а постоянното топене на ледниците и нарушаването на вечната замръзналост (пермафроста) само свидетелстват за тежката климатична катастрофа, пред която се изправя човечеството.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини