fbpx
-5 C
София

Facebook е обвинена, че воайорства потребителите на Instagram чрез камерите на устройствата им

Най-четени

Facebook Inc. отново е обвинена в шпионаж на потребителите на Instagram, този път чрез неразрешено използване на камерите на мобилните им телефони.

Обвинението произтича от съобщения в медиите през юли, че приложението за споделяне на снимки изглежда е имало достъп до камерите на устройства iPhone, дори когато Instagram не се е използвал активно на тях.

Facebook отрече обвиненията и съобщи, че случаят през юли е бил техническа грешка, която според социалната мрежа вече е коригирана, но негативната репутация от нея сега е спекулативно използвана, за да се насади фалшивото вярване, че Instagram следи потребителите на iPhone чрез камерите на устройствата им.

В жалбата, подадена в четвъртък пред федералния съд в Сан Франциско, потребителят на Instagram от Ню Джърси Британи Кондити твърди, че приложението Instagram умишлено е имало постоянен достъп до камерата на неговия телефон, и този на още милиони потребители, с цел събиране на „доходоносни и ценни данни за потребителите, до които социалната мрежа няма как да получи достъп по друг начин.“

Чрез „получаване на изключително лични и интимни данни за техните потребители, включително и обстановката в собствените им домове“, социалните мрежи Facebook и Instagram са били в състояние да събират „ценна информация и да правят нерегламентирани проучвания на пазара“, според текста на жалбата.

От Facebook са отказали да отговарят на искането за коментар.

В дело, заведено миналия месец, Facebook също беше обвинена, че използва технологията за разпознаване на лица за незаконно събиране на биометрични данни на своите повече от 100 милиона активни потребители на Instagram. От Facebook отрекоха категорично обвинението и заявиха, че Instagram изобщо не използва технология за разпознаване на лица.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини