Facebook заведе две съдебни дела срещу Евросъюза за нахлуване в личния живот на свои служители

1
477

Социалната мрежа заведе две съдебни дела срещу антимонополните регулаторни органи на Европейския съюз с обвинения за искане на прекалено много информация от Facebook. Въпросната поискана информация нарушава конфиденциалността на личния живот на някои служители на социалната мрежа, съобщи Reuters.

Съдебните искове се отнасят до запитванията, които антимонополната комисия е отправила към Facebook във връзка с две разследвания, започнали миналата година. Първото от тях се базира на обвиненията на европейска компания, публикувала реклами във Facebook Marketplace. Компанията подаде оплакване до Евросъюза, че Facebook активно използва своите позиции, за да изтласка малките конкуренти от този пазар. Второто разследване е във връзка със събирането на потребителски данни от различните приложения.

От началото на тези разследвания антимонополните органи са поискали от Facebook около 315 хиляди документи, съдържащи 1,7 милиона страници. Оказа се, че сред тези страници се намира и част от кореспонденцията между някои служители на Facebook.

Един от главните мениджъри на Facebook Тъм Лъмб зави, че „заради изключително широкия спектър“ на на изискванията социалната мрежа е трябвало да предостави на регулатора и документи, които нямат нищо общо с разследването, но в тях се съдържа конфиденциална информация.

Освен това, Facebook помоли Съда на Европейския съюз да разгледа и въпроса за правомерността на исканията на антимонополните органи. Идеята, че антимонополните органи нямат право да правят подобни искания без решение на съда.

Еврокомисията заяви, че всичко ще се реши по съдебен път.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари