Facebook завършва прехода към HTTPS

0
46

Социалната мрежа Facebook обяви въвеждането на стандарта HTTPS за всички страници на ресурса, което на практика означава, че до известна степен ще се намали скоростта на връзката, но ще се гарантира по-високо ниво на сигурност на данните. Стандартът HTTPS се използва предимно от банки и сайтове за електронна търговия, той предлага криптиране на данните, което е особено важно, когато се работи с отворени Wi-Fi мрежи.

Първата фаза на прехода към HTTPS е започнала през януари миналата година, но до момента този стандарт се е използвал само при въвеждане на потребителското име и паролата за вход във Facebook-профила, по-нататъшната работа се е провеждала в открит канал. На този етап достъпът до социалната мрежа се извършва или чрез защитения канал, или чрез обичайния HTTP, потребителят сам избира желаната опция за него, но в дългосрочен план защитата на HTTPS ще се използва по подразбиране.

Припомняме, че някои от големите играчи вече са преминали изцяло към прилагането на стандарта HTTPS, в частност, Google го използва, за да защити достъпа до търсачката и до електронната поща Gmail. Защитени HTTPS-връзки използва и микро-блог мрежата Twitter.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари