Facebook започна да блокира препратките към 3D чертежите и шаблоните за печат на оръжие. Причината е нарушаване правилата за продажби на стоки, разпространението на които е ограничено. Това са тютюневите изделия, стоките за възрастни, уредите за скрито наблюдение и шпионските устройства. Информацията е на EnGadget.

В края на месец юли в САЩ изтече срока на ограниченията за публикуване на 3D печат на оръжия. Новите правила бяха насрочени да влязат в сила от 1 август. Но имаше междинен период от около седмица, през който конструкторът Коди Уилсън законно публикува в своя сайт инструкциите за самостоятелно печатане на разнообразни огнестрелни оръжия с помощта на домашен 3D принтер.

Веднага след това 21 прокурора подадоха колективен иск към правителството на САЩ за завръщането на ограничението. Техният мотив бе, че това оръжие може да се окаже в ръцете на престъпници или психично болни хора.

Facebook въведе ограничение за най-популярните сайтове с триизмерни чертежи и макети на огнестрелно оръжие. При опит за поставяне на линк към CodeIsFreeSpeech.com, където са публикувани чертежите на AR-15, Beretta и Defense Distributed’s Liberator, потребителят вижда многочислени съобщения за грешка. Забраната действа и във Facebook Messenger и Instagram.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за