fbpx
16.8 C
София

Facebook за първи път добавя бележки към новини, които Сингапур смята за фалшиви

Най-четени

Facebook добави съобщение към публикация, за която правителството на Сингапур заяви, че съдържа невярна информация.

Това е първият път, когато Facebook публикува известие под формата на флаг или бележка съгласно спорния закон за фалшивите новини на града-държава.

Сингапур докладва споделен линк към публикация на щатската медия State Time Review, като според тях тя съдържа „ужасяващи обвинения“.

В бележката, добавена от най-голямата социална мрежа в света, към поста, се казва, че „законът изисква да ви уведомим, че правителството на Сингапур твърди, че този пост съдържа изцяло или частично невярна информация“.

Добавената забележка на Facebook беше вградена в долната част на оригиналната публикация, която не беше променяна. Записът бе видим само за потребителите на социалната мрежа на територията на Сингапур и по никакъв начин не засягаше глобалните потребители.

Сингапур прие спорен закон за фалшивите новини. В изявление по имейл до BBC Facebook заяви, че е приложила етикет към публикацията, който пояснява, че тя може и да е невярна, както се изисква при прилагането на специалния закон за „фалшиви новини“.

Засегнатата медия заяви, че се надява уверенията на Facebook да са верни и законът да не повлияе по никакъв начин на свободното изразяване, а компанията да подходи по „премерен и прозрачен начин при прилагането му“.

Как стигнахме до тук?

Публикацията на The States Times Review съдържаше обвинения за арестуването на предполагаем нарушител и фалшифицирането на политически избори в Сингапур.

От своя страна правителството заяви, е никой не е арестуван и обвини електронната медия в отправяне на „нечестиви обвинения срещу изборния отдел, премиера и политическия изборен процес в Сингапур“.„

Властите наредиха на редактора на медията Алекс Тан да коригира публикацията, но австралийският гражданин отказа, заявявайки, че „няма да изпълнява нито едно нареждане на чуждо правителство“.

Тогава властите се принудиха да призоват Facebook да публикува „известие за корекция“ в съответствие със закона приет по-рано тази година.

Какъв точно е законът за „фалшивите новини“?

Законът известен като „Закон за защита от фалшиви новини онлайн и манипулации“, влезе в сила през октомври.

Той позволява на правителството да поръчва на онлайн платформи да премахват или коригират съдържание, което смятат за недостоверно или „в противоречие с обществения интерес“.

Човек, признат за виновен за подобни действия в Сингапур, може да бъде глобен тежко и дори да получи наказание затвор до пет години.

Законът също така забранява използването на фалшиви акаунти или ботове за разпространяване на фалшиви новини – това носи санкции до 1 милион щатски долара или затвор в срок до 10 години.

Какво е казано по въпроса?

Според критиците законът заплашва свободата на изразяването.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини