Преди няколко дни в мобилното приложение на Facebook за iOS и Android устройства се появи бутонът Protect, при кликването върху който се извършва преход към магазина App Store или Google Play, от който се предлага да бъде изтеглено приложението Onavo Protect – VPN Security.

С други думи, най-голямата в света социална мрежа предлага използването на VPN връзка за защита на данните, клиентското приложение за което може да бъде изтеглено и инсталирано напълно безплатно. Дотук добре.

Но ако се вгледаме по-внимателно, ще разберем, че Facebook е закупила тази VPN услуга още преди пет години – през 2013 година и сега тя е собственост на социалната мрежа. При използването на Onavo Protect, наистина не се налага плащането на каквото и да е, но дълбоко в инструкциите се казва, че за използването на това приложение, потребителят е дал съгласието си неговите лични данни да бъдат изпращани на трети лица. И това е целият хитър трик. Всичко това се казва в политиката за защитата на личните данни, но не и някъде наблизо до бутона Protect в официалния клиент.

Естествено, Facebook съвсем не афишира тази информация, понеже лесно се вижда, че за използването на нейната фирмена VPN услуга потребителят плаща не с пари, а със своите лични данни, които след това се продават на рекламодателите и се генерира гигантска печалба.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
9 Автори на коментарите
Visanqma zna4enieТеоNGCSLAYER Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
NGC
NGC

Честито на печалившите! през тази услуга ще сканират без проблем целия трафик към/от телефона дори да не е техен – хитро, мазно….п******о. Това е война за личните данни. Участници са гуугле, амазон, лицекнига, микрософт, епъл…и още някои второстепенни играчи. Вече не е въпроса кой ще се докопа до данните и ще ги продава – въпроса е кой ще предостави по-качественна услуга на „куповачите“ (рекламодаели, служби, etc, etc.) – добавена стойност над личните данни, QoS… локейшън, биометрични данни, снимки, лични мнения, чатове, звуци…само пръдня още не могат да краднат 😀 Всички ние сме се съгласили с EULA-та на едни или други… Виж още »

saentist
saentist

Забрави да добавиш Viber,
който се хоства при мобилните оператори.
Няма съпорт, няма какво е излязло ново,
а през седмица нова версия.

Да бъдем хора
Да бъдем хора

Много ви е малък света, Вайбър не е нищо в цял свят, има коренно различни приложения и услуги, които дори не сте ги чуявали. IBM е един от най-големия събирач на данни. Мислете за корпоративните нива, не за простите ви дребни и ниски нива, в които си мислите, че цял свят ви ползва скътаните балкански навици и продукти. Един QQ събира в пъти повече, Хуахей, Шиоми и Самсунг са също много напред. VKontakte беше практически национализиран от Путин, който изгони основателя за да точи данни на руснаците. Мислете глобално и на високо ниво, не на ниско и локално ниво. В… Виж още »

nqma zna4enie
nqma zna4enie

NGC Много си прав за съжаление

ето ви идея
ето ви идея

Деинсталирайте/деактивирайте мобилното приложение и си ползвайте фб през гугъл хром, а за съобщенията mesenger lite. Така хем ще си освободите доста памет и устройството ви ще работи по-бързо, хем ще е по малко вероятно да ви източат данните 😉

асд
асд

1. Click the account menu down arrow at the top right of any Facebook page in your web browser
2. Select ‘Settings’
3. Choose ‘Security’ in the left column
4. Choose ‘Deactivate your account’, and then follow the steps to confirm your decision

SLAYER
SLAYER

То понеже до сега Фейсбук не са събирали никаква информация. И понеже като ти блокират акаунта не ти искат снимка на личната карта. Супер забавно е как хората подскачат като някой им каже, че им събират данните. Ама иначе във FB написал – отивам на Бали за седмица. А в данните на акаунта си написал и адреса, че да не забрави къде живее.

NGC
NGC

SLAYER, кой видя да „подскача“?
Уличният език и определения са нак-малкото излишни ако говорим технически, нали?
Коментирай по същество моля! Моята теза: „през тази услуга ще сканират без проблем целия трафик към/от телефона дори да не е техен“. Това е ключов момент – разбираш ли разликата от преди и сега в събирането на данни?
А ако някой ми каже че това няма значение, няма смисъл да се хабя да говоря въобще.
И който ползва тази смрад, да си се радва и да си праща снимки от Бали или Мали – не ме интересува.

Тео
Тео

А аз да задам най-логичният въпрос… Коя фирма за онлайн услуги не използва лични данни а? НЯМА ТАКАВА! Ако искате да не ви крадат данните или пък да не ги давате доброволно, то тогава си вземете обикновен телефон като нокиите от едно време, изхвърлете си компютрите и лаптопите и вече няма как да имат достъп до вашата информация… Но надали ще се навиете да се върнете към живот от 2000-та година или преди това… Така че за да няма „изгърмяни“ клиенти от хакери и измамници не пазарувайте от интернет с картите си(даже недейте да държите информация за тях на компютрите… Виж още »

Visa
Visa

Така се прави! Колкото по нагло и извратено, толкова по ефективно 🙂 Сложи сега тука това за да си „защитен“, но да знаеш, че каквото влезе или излезе като инфо за теб ще бъде продадено на рекламодатели! 😀