Facebook използва ИИ за създаване на карта с плътността на населението

0
304

Компанията Facebook стартира твърде амбициозен проект за картографиране плътността на населението на планетата. За първи път тази идея бе представена през 2016 година, когато бяха създадени картите на 22 страни. А сега са достъпни много нови карти, включващи и по-голямата част от Африка.

„Проектът има за цел да изобрази почти цялото население на Земята“ – се казва в официалното съобщение на Facebook.

Компанията отбелязва, че тази задача е твърде сложна за хората. Въпреки че разполагаме със сателитни снимки с висока резолюция, които обхващат всички райони на земното кълбо, превръщането им в полезна информация отнема много време. Така например, за създаването на карта с плътността на населението, хората трябва да отбележат всяка една сграда в изображенията и получените по този начин числа да бъдат съпоставени с информацията от преброяването на населението. Това е особено сложно за африканския континент, където участъците от картата обхващат региони с размер до 390 хиляди км2, но на тази територия живеят едва 55 хиляди души.

Тази задача е идеална за алгоритмите с елементи на изкуствен интелект. За да се автоматизира процеса, специалистите на Facebook използват данните от свободния картографски проект Open Street Map. Те са тренирали система с компютърно зрение, която може да разпознава сградите в сателитните снимки.

Facebook отбелязва, че новата система с машинно обучение работи много по-бързо и по-точно от версията, представена през 2016 година.

Получените данни Facebook възнамерява да използва за хуманитарни цели, при стихийни бедствия или при ваксинациите. Разбира се, тези данни могат да се използват и за комерсиални цели – например за откриване на районите в които няма интернет достъп, за които да се осигури връзка с Глобалната мрежа. Това е и една от основните задачи на Facebook.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за