Facebook изправен пред федерално преследване заради продажба на данни

12
1283

Федералната прокуратура на САЩ започна криминално разследване на Facebook, съобщи The New York Times. Разследват се сделките на компанията на Марк Зукърбърг с редица световни технологични гиганти за незаконно отдаване на потребителските данни.

По конкретно, Федералната прокуратура разследва няколко конкретни сделки на Facebook с Apple, Amazon и други гиганти на Силициевата долина – добавя NYT.

В рамките на тези споразумения е уговорено прехвърлянето към тези компании на личните данни на потребителите, включително списъка с приятелите в социалната мрежа, информацията за осъществяване на контакт с потребителя и дори личните съобщения – всичко това без знанието и съгласието на потребителите.

Според авторитетното издание, Голямото жури в Ню Йорк е поискало да бъдат представени на съда данните за минимум два много известни производители на мобилни устройства. И двете компании са в партньорски отношения с Facebook и са разполагали с широк достъп до личната информация на стотици милиони потребители.

„Ние помагаме на следствието и възприемаме тази проверка много сериозно. Дадохме публични показания, отговорихме на много въпроси и обещахме да оказваме съдействие“ – заяви официален представител на Facebook

След като тази новина се разпространи в уеб пространството, цените на акциите на Facebook паднаха с 1,5%.

Според Федералната прокуратура, Facebook е виновен по няколко параграфа едновременно. Преди всичко социалната мрежа е измамила своите потребители, като им е обещала да пази техните лични данни, но в същото време ги е продавала на трети лица. Освен това, компанията на Зукърбърг е обвинена за твърде сложната система от настройки, която заблуждава потребителите и не им дава възможност да ограничат разпространението на своите лични данни.

Това че със съдебното дело се е заело Голямото жури демонстрира изключителната сериозност на ситуацията. Facebook може да очаква нови страхотни глоби след изтеклите две години, запомнени с поредица от скандали, свързани с безопасността и неприкосновеността на личния живот.

Но има и по-страшни последици – социалната мрежа на Зукърбърг губи лоялността на аудиторията, която вече се умори от многочислените проблеми на Facebook.

И като добавка към разследването от страна на Федералната прокуратура, Facebook си изпати и по друг начин. На 13-ти март социалната мрежа тотално се срина за около 10 часа – най-големият срив в историята на Facebook. През това време Facebook. както и онлайн услугите Instagram и WhatsApp, които са собственост на социалната мрежа, също бяха недостъпни в много страни от целия свят. Повечето потребители не можеха да публикуват статуси, нито да харесват и споделят публикации, а всеки опит да напуснат акаунтите си и да се логнат отново бе неуспешен. На всички се появяваше съобщение, че сайтът е в профилактика и работата ще бъде скоро възстановена.

Днес разбрахме, че гафът е станал заради промени в сървърната конфигурация.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
6 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
9 Автори на коментарите
ЗухърбъргНе на фалшивите новиниIt Lump3nmhmSatoshi Nakamoto Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Унуфри
Унуфри

До автора:
Сривът не беше ли на 13.03?!

Даниел Десподов
Даниел Десподов

оправено, благодаря

дфсдф
дфсдф

Тези са решили да ги занулят

Иван
Иван

„…два много известни производители на мобилни устройства“ – кои?

Зухърбърг
Зухърбърг

Залагам на Samsung и Apple….

Satoshi Nakamoto
Satoshi Nakamoto

Промяна на сървърна конфигурация – как звучи само….
Трабва грам идея да си нямаш, за да им се вържеш.

It Lump3n
It Lump3n

Е… повечето FB потребители, каква идея си имат от сървъри. Звучи IT, това стига за повечето лумпени

Не на фалшивите новини
Не на фалшивите новини

Има много неща в интервютата на бивши и настоящи служители на компанията, както и на хора, които са работили в нея с доста пикантни подробности, които обаче не стават публично достояние и не се раздухват. За този, който търси, да чете. Фейсбук е ляво-либерална джендърска клоака, сварталище на фалшиви новини, глобалистки тъпотии, тя е антиамериканска, антиевропейска и антинацоинална спрямо всички държави. Мястото на Зукърбърг е в затвора, прочетете за отношенията му с производителя на The Clash of Clans и как са продавали „пакити“ на заинтересовани лица. Става дума за невъобразимо по размери действие. Марк дори продава данни на свързани с… Виж още »

mhm
mhm

Абсолютно, тая продажна ку*ва прави всичко за пари!

mhm
mhm

Това мизерно лекенце е за затвора и много ще се радвам, когато го вкарат на топло!

Не на фалшивите новини
Не на фалшивите новини

В Америка повдигат обвинения чак след събирането на огромно количество доказателства, повечето от обвиненията завършват или със сделка или с присъда. Не са като в БГ да обвиняват и след това да ги пускат. Това е правова държава с върховенство на закона, с реално разделение на властите и с работеща демокрация.

Не на фалшивите новини
Не на фалшивите новини

Хората се подчиняват на закона, не на друг хора. Ще видиш, че ще има резултат.