Facebook изтри 1,5 милиона клипа, свързани с терористичния акт в Нова Зеландия

2
508

През първите 24 часа от момента на масовия разстрел на невинни хора в джамиите на Нова Зеландия Facebook блокира 1,5 милиона видеоклипа, показващи убийствата. От тях, 1,2 милиона видеа са изтрити още при качването в сървърите на социалната мрежа.

Компанията официално съобщи за това в друга социална мрежа – в Twitter, малко след като Facebook и Instagram акаунтите на предполагаемия убиец бяха блокирани. Премахнати са и всички редактирани версии на видеата, от които са изрязани минутите на насилие. Премахват се и всички съобщения на потребителите, които се изказват в поддръжка на убиеца.

Терористът очевидно е искал устроеното от от него кърваво меле да стане нещо като опасен вирус в социалните мрежи. Вирус, който предизвиква любопитството на хората и по този начин изключително много потребители биха станали свидетели на кървавите сцени. Видеата директно показват разстрела на хората в джамиите, понеже терористът е закрепил камера на тялото си, заснела ужасните събития в реално време. Всичките видеозаписи бяха качени и можеха да се видят във Facebook, Instagram, Twitter и YouTube. Освен това, в началото на всяко видео терористът споменава името на популярния ютубър Феликс Шелбърг, призовавайки всички да посетят и да се абонират за YouTube канала PewDiePie.

Представители на Facebook заявиха, че работят съвместно и ще продължат да работят с полицията на Нова Зеландия.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари