Полезно или зловещо?

Facebook въвежда нов инструмент „Превантивно здраве“, който ще ви подканва да се ваксинирате срещу грип, да измервате редовно кръвното налягане и да проверявате холестерола си. Услугата започва от САЩ, като в бъдеще вероятно ще бъде достъпна но целия свят.

Както съобщава Engadget, инструментът вероятно ще последва успеха за функцията за даряване на кръв във Facebook, която намиране донори и потенциални дарители в САЩ и беше въведена по-рано тази година, а за първи път стартира в Индия през 2017 г.

Както подсказва името му, новият инструмент ще ви насърчи да си правите редовно сканирания и медицински тестове, с цел да бъдат установени по-рано потенциални проблеми със здравето и да дадат възможност на вас и вашия лекар, да предприемете мерки, преди да е станало твърде късно.

Препоръките могат да бъдат съобразени според вашата възраст и пол, като ще се съсредоточават върху тестове, които служат за ранното откриване на признаци на рак и сърдечно-съдови заболявания. Приложението ще ви посъветва, когато е подходящ момент да насрочите преглед, и ще показва напомняния, когато датата на прегледа ви наближи. Когато сте готови, можете да маркирате теста като преминал до следващия път, когато е редно да го направите отново.

Доктор Ху?

Здравето е дълбоко личен въпрос и някои хора без съмнение ще бъдат резервирани да споделят подробности за предстоящата си проверка на холестерола с компания, която не се слави с внимателно боравене с личните данни и тяхната защита.

Може би най-голямото притеснение, особено за потребителите в САЩ е, че информацията за здравето може да достигне до застрахователните компании, които след това биха могли да наложат по-високи такси или да откажат покритие при евентуални заболявания или инциденти.

Следователно Facebook решиха да се намесят своевременно и да обяснят как точно ще се използва (или няма да се използва) информацията за благополучието на потребителите.

„Вашата дейност в рамките на инструмента за превантивно здраве няма да бъде публикувана публично или споделяна с други хора. Предоставената от вас информация ще бъде сигурно съхранявана и достъпът е ограничен до група хора във Facebook, които работя върху продукта или поддържат нашите системи.

Не споделяме лична информация за вашата дейност в превантивното здраве с трети страни, като здравни организации или застрахователни компании, така че тя не може да бъде използвана за цели да допустимост по застраховка или профилиране“, казват от Facebook в изявлението си.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари