fbpx
1.6 C
София

Facebook и Google следят какви филми за възрастни гледаме, дори в инкогнито

Най-четени

Facebook, Google и Oracle следят какви филми за възрастни гледаме, според ново проучване, за което разказват от The New York Times. То е дело на изследователи от Microsoft, Carnegie Mellon и Университета на Пенсилвания.

Анализирани са 22484 тематични сайта, чрез инструмент на име webXray, който показва кой, как и какво предава на трети лица като информация.

“Нашите резултати показват повсеместно следене в тези сайтове: 93% от страниците предават информация за потребителя към трети лица.”,пише в изследването.

Сайтовете са сканирани през март 2018 година

Какво показват резултатите? Google и свързаните с него компании следят в 74% от случаите (16638 от сайтовете). Oracle в 24% (5396 от сайтовете), а Facebook в 10% (2248 от сайтовете).

Според екипа за проучването, дори включването на режим “инкогнито” не ни защитава. При него информацията не се запазва на нашия компютър, но тя продължава да се изпраща до трети лица.

“Фактът, че механизмите за проследяване в сайтовете за възрастни са много близко до тези в онлайн търговията, да кажем, е много притеснителен.”, казва изследователят Elena Maris пред NY Times.

Откриват и, че само 17% от тези сайтове са криптирани на нужното ниво. Останалите поставят потребителите си в риск от хакване.

Компаниите събират информацията във връзка със свои услуги, но е трудно да се каже с точност какво се случва с нея след това.

Facebook и Google са казали, че не използват информацията от тези сайтове, за да правят маркетинг профилиране.

“Не позволяваме показването на реклами от Google на сайтове за възрастни и не позволяваме пускането на насочени реклами и направата на рекламни профили на база се*суалните предпочитания на потребителя и свързаните с това активности в Интернет. Допълнително на това, таговете в нашите рекламни услуги никога не могат да предават информация на Google, чрез която даден потребител да бъде идентифициран.”, казва говорител на корпорацията пред Business Insider.

Говорител на Facebook представя подобна позиция пред Times. Компанията банва такъв тип сайтове от употребата на инструментите на Facebook в бизнеса си.

Oracle не отговаря на неколкократните запитвания на Times за коментар по темата. Business Insider също не получава отговор от Facebook и Oracle към момента.

Подобни разкрития обясняват все по-честата употреба не само на ad-block софтуер, но и на софтуер, който предлага блокирането на скриптове за проследяване на потребителите в Интернет. Такъв например е uBlock Origin. Той предлага комбинирана защита. Може да прочетете повече за него на нашата страница по темата – тук.

Вие притеснявате ли се от това, че големите компании следят какво правите в Интернет? Какви мерки сте предприели за сигурността на личните си данни?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини