Facebook и Google следят какви филми за възрастни гледаме, дори в инкогнито

5
2238

Facebook, Google и Oracle следят какви филми за възрастни гледаме, според ново проучване, за което разказват от The New York Times. То е дело на изследователи от Microsoft, Carnegie Mellon и Университета на Пенсилвания.

Анализирани са 22484 тематични сайта, чрез инструмент на име webXray, който показва кой, как и какво предава на трети лица като информация.

“Нашите резултати показват повсеместно следене в тези сайтове: 93% от страниците предават информация за потребителя към трети лица.”,пише в изследването.

Сайтовете са сканирани през март 2018 година

Какво показват резултатите? Google и свързаните с него компании следят в 74% от случаите (16638 от сайтовете). Oracle в 24% (5396 от сайтовете), а Facebook в 10% (2248 от сайтовете).

Според екипа за проучването, дори включването на режим “инкогнито” не ни защитава. При него информацията не се запазва на нашия компютър, но тя продължава да се изпраща до трети лица.

“Фактът, че механизмите за проследяване в сайтовете за възрастни са много близко до тези в онлайн търговията, да кажем, е много притеснителен.”, казва изследователят Elena Maris пред NY Times.

Откриват и, че само 17% от тези сайтове са криптирани на нужното ниво. Останалите поставят потребителите си в риск от хакване.

Компаниите събират информацията във връзка със свои услуги, но е трудно да се каже с точност какво се случва с нея след това.

Facebook и Google са казали, че не използват информацията от тези сайтове, за да правят маркетинг профилиране.

“Не позволяваме показването на реклами от Google на сайтове за възрастни и не позволяваме пускането на насочени реклами и направата на рекламни профили на база се*суалните предпочитания на потребителя и свързаните с това активности в Интернет. Допълнително на това, таговете в нашите рекламни услуги никога не могат да предават информация на Google, чрез която даден потребител да бъде идентифициран.”, казва говорител на корпорацията пред Business Insider.

Говорител на Facebook представя подобна позиция пред Times. Компанията банва такъв тип сайтове от употребата на инструментите на Facebook в бизнеса си.

Oracle не отговаря на неколкократните запитвания на Times за коментар по темата. Business Insider също не получава отговор от Facebook и Oracle към момента.

Подобни разкрития обясняват все по-честата употреба не само на ad-block софтуер, но и на софтуер, който предлага блокирането на скриптове за проследяване на потребителите в Интернет. Такъв например е uBlock Origin. Той предлага комбинирана защита. Може да прочетете повече за него на нашата страница по темата – тук.

Вие притеснявате ли се от това, че големите компании следят какво правите в Интернет? Какви мерки сте предприели за сигурността на личните си данни?

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
aaa
aaa

Светът и България – трябва да се откъснем от сащ! Продължават да ни отнемат свободи! сащ е злото!

Фарти гот Смарти
Фарти гот Смарти

Направи операционна система, направи месинджър, направи телефон и пускай реклама, кой в българия има 10милярда, да се откъсва с възможна възвръщаемост под вложения капитал?

Ебачев
Ебачев

Опера браузър + Privacy Badger

пипи
пипи

Да заповядат, каква колекция мога да им предложа!

мъни
мъни

Абе сутрешната ми хартийка от онуй място как мога да им я сканирам, за да им пратя? Сигурен съм, че рекламодателите ще са заинтересовани и ще платят за информацията.