Facebook и Spotify ще позволят на част от персонала да работи дистанционно след кризата

0
186

Доскоро служителите на Facebook получаваха финансови стимули към заплатите, за да живеят възможно най-близо до централата на компанията в Калифорния. Сега обаче изглежда повече от половината служители ще работят от домовете си за постоянно.

В конференция на живо от личната си страница в социалната мрежа, главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че 50% от работната сила на компанията, равняваща се на приблизително 45 000 души може да работи за постоянно от дома си в рамките на следващото десетилетие.

„Трябва да намерим внимателен и отговорен начин, по който служителите ни да останат на работа дългосрочно. Мисля, че е възможно в следващите 10 или дори 5 години, половината служители на технологичните компании по света да работят от домовете си.“

Междувременно аудио стрийминг гигантът Spotify обяви, че работната им сила ще може да изпълнява дейността си от дома поне до края на годината, докато компанията разработва нов план за поетапно възобновяване и връщане на служителите в офисите.

Постоянна дистанционна работа

Появата на коронавирусната пандемия послужи като стимул за различни промени в начина на работа на бизнеса. Съпротивата от много корпоративни лидери срещу облачно базираните решения се изпари почти за една нощ, провеждането на физически присъствени събития напълно беше отменено и сега изглежда все по-вероятно и офисът да бъде поредната жертва на пандемията… За добро.

Миналата седмица гигантът в социалните мрежи Twitter обяви, че ще позволи на всичките си служители да останат и да работят от домовете си да постоянно. Други технологични компании като Shopify и Coinbase са направили подобни планове, а изпълнителният директор на Alphabet, компанията майка на технологичния гигант Google, Сундар Пичай, също започна да говори за необходимостта от гъвкави работни условия.

Според Зукърбърг, вътрешно проучване на Facebook е установило, че 50% от служителите показват, че са толкова продуктивни, колкото ако работят от офиса или от дома си. Четири от десет казват, че са изключително заинтересовани от възможността да продължат да работят дистанционно на пълен работен ден от вкъщи, а 75% казват, че биха помислили за възможност да се преместят в града, в който винаги са искали да живеят, ако могат да изпълняват същата работа и да запазят професията си, като работят отдалечено.

Като допълнителна индикация за съществения завой на компанията, Facebook също така ще започна „агресивно“ да наема отдалечени служители, които няма да бъдат обвързани с физическо посещение в офис помещения, като по този начин значително ще разширят потенциалния си възможности за наемане на високо квалифициран персонал.

„Разрешаването на отдалечена работа ще бъде много положително на този фронт и ще създаде огромен икономически просперитет“, казва Зукърбърг.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари