Facebook и Twitter затвориха 55 милиона акаунта от кампанията на Тръмп

5
358

В петък Facebook и Twitter затвориха огромна мрежа от фалшиви акаунти, които са служели за разпространяване на съобщения и публикации част от президентската кампания на Доналд Тръмп, докато са се маскирали като американци с изкуствено създадени профилни снимки, генерирани от изкуствен интелект.

В публикация в блога Facebook заяви, че е намерена безспорна връзка между акаунтите и американска медийна кампания, наречена The BL, за която пък се твърди, че има връзки с Epoch Media Group. През август NBC News за първи път съобщи, че Epoch Media Group прокарва съобщения в подкрепа на президента Доналд Тръмп в социалните медийни платформи като Facebook и Twitter. Epch има широки връзки с Фалун Гонг, ексцентрична китайска духовна общност, която е изправена като обект на сериозно преследване от страна на централното правителство на страната.

Докато Epoch Times отрече каквато и да е връзка с BL в изявление пред технологичния портал The Verge, Facebook излезе със следното изявление:

„С цялото ни уважение към издателя на Epoch Times, но се съмняваме той да не знае, че ръководителите в The BL са били активни администратори на страници в социалната мрежа на Epoch Media Gorup до тази сутрин, когато техните акаунти бяха деактивирани и BL беше заличена от социалната мрежа“.

Посланието на Facebook бе предадено чрез говорител от пресцентъра на компанията.

Как се е случвала схемата?

Facebook отбеляза, че много от фалшивите акаунти използвани в последната кампания, използват за профилни снимки фалшиво генерирани изображения чрез инструменти на базата на изкуствен интелект. По неофициална информация става въпрос за същия инструмент за генериране на Al изображения, който видяхме от Nvidia някъде по същото време миналата година. Акаунтите са публикували пропагандно и повлияващо общественото мнение съдържание в личните си профили и в големи Facebook групи, преструвайки се на реални американски граждани. Акаунтите и страниците са управлявани от лица базирани в САЩ и Виетнам.

Facebook заяви, че общо са премахнати 610 акаунта, 89 страници, 156 големи групи и 72 акаунта в Instagram, за които безспорно и еднозначно е доказано, че са свързани с организацията. Около 55 милиона акаунта следват една от тези страници във Facebook, а 92 000 следват поне един от акаунтите в Instagram. Организацията е похарчила близо 9,5 милиона долара за реклами, според Facebook.

„BL сега е забранен от Facebook“, казва в изявление Натаниел Глейхер, ръководител на политиката за сигурност на Facebook. „Ние продължаваме да проучваме всички свързани мрежи и ще предприемем действия, ако е необходимо, ако определим, че са ангажирани с измамно поведение.“

През изминалата година социалните мрежи бяха обект на много стриктен контрол от страна на международните правителства и регулаторни органи, най-вече от опасения за намесата в президентските избори на САЩ през 2020 г. Сега виждаме един акт на подкопаване на всички тези усилия, именно от страна на проактивната кампания на настоящия президент на Щатите.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Стоян
Стоян

Като оставим настрана цял куп грешки в статията, заглавието няма нищо общо със съдържанието.
Според заглавието са затворени „55 милиона акаунта“.
В текста пък пише:
„общо са премахнати 610 акаунта, 89 страници, 156 големи групи и 72 акаунта в Instagram“.
А тези 55 милиона акаунта от заглавието се оказва, че само следват някой от премахнатите акаунти и никой не си е и помислял да ги затваря.

Fermin
Fermin

„от Георги Арсов -23.12.2019, 17:01“ погледни по кое време е публикувана, то си е ракиено време и предполагам автора е правил загрявки за Бъдни вечер и Коледа…

IME
IME

Facebook и Twitter затвориха 55 милиона акаунта от кампанията на Тръмп

Подвеждащо заглавие!

Изидорус Б.
Изидорус Б.

Соросоидите, собственици на социалните мрежи правят всичко възможно , за да попречат на преизбирането на Доналд Тръмп. Зад всички тези действия стои много черната личност на Джордж Сорос – истинският Палпатин и Дарт Сидиъс.

Дарт Сидиъс или Джордж Сорос е вманиачен по своите безумни планове да създаде Нов Световен глобален ред и Тръмп и Путин му пречат ЖЕСТОКО.
Срешу Путин ще бъде направен атентат, а Тръмп ще бъде отровен орез следващата година. Дарт Сидиъс е в процес на изграждане на Империята на Новия световен ред и не допуска провали.

Моника,Иванка и Барбара
Моника,Иванка и Барбара

Затова плащат на човека,заглавия да пише