Facebook и Twitter не си платиха глобите от по 4 милиона рубли

7
748

Facebook и Twitter не изпълниха решението на магистратите на Таганския район на Москва относно заплащането на глоби от по 4 милиона рубли (около $57 000) за отказа за локализиране данните на руснаците.

Съдебното решение относно Twitter влезе в сила на 16 март, а на Facebook – на 14 март тази година. И двете компании имаха срок от 60 дни за изпълнение на съдебното решение, но те така и не преведоха тези суми. Twitter обжалва на по-висша инстанция, но получи отказ. В края на миналата седмица изпълнителните документи за събиране на глобите бяха дадени на съдиите изпълнители.

Федерална служба на съдиите изпълнители на Русия не коментира тази информация, понеже няма право да огласява каквито и да било данни за изпълнителното производство.

На 13 февруари 2020 година и двете компании бяха глобени за неизпълнение изискванията на руските закони за локализация на руските потребители на територията на РФ.  Те отказаха да прехвърлят своите сървъри на територията на Русия.

Това изискване е част от новия Кодекс за административните правонарушения, приет през месец декември 2019 година. Законът предвижда за юридическите лица глоби в размер от 1 милион до 6 милиона рубли ($14 000 – $84 500).

Според юристите, съдиите изпълнители няма да могат да изискват глобите от Facebook и Twitter, понеже и двете компании нямат юридическа регистрация в Русия.

В крайна сметка остава само един начин за въздействие върху Facebook и Twitter – блокиране.

4.9 7 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари