Facebook и Yahoo ще тестват теорията за шестте градуса отстояние

2
29

Yahoo иска да използва масивната мрежа на Facebook за да тества старата теория на „шестте градуса отстояние“.

Теорията твърди, че всеки двама души в света могат да се свържат чрез шестима познати. Станли Милграм, който е социолог в Харвард, тества идеята през 1967-а година, когато е избрал произволно 300 човека в Омаха, Небраска и се е опитал да достави съобщение до борсов агент в Бостън. 60 човека завършили задачата действително са се свързали с агента чрез шест стъпки.

Хората, които искат да участват в “Small World Experiment” ще изпратят съобщение до техен приятел чрез техния Facebook профил. Потребителите на Facebook преминаха границата от 750 милиона през юли, така че размерът е достатъчен. Резултатите ще бъдат рецензирани в научно списание.

За съжаление, проекта има проблеми още от старта, защото разчита на желаещи участници на всяка стъпка от веригата. Първия човек трябва да се запише в проекта и да се съгласи да предостави цял куп лична информация в Yahoo. След получаването на съобщението, потребителя трябва да избере друг приятел във Facebook. Този приятел ще избере друг и т.н.

Ето го и съобщението, което се изпраща:

За хората, които не са запознати целия експеримент може да им заприлича на онези верижни спам съобщения. Също така се разчита на хората да изберат, кой има най-голям шанс да познава „целта“.

Най-добре би било, ако експеримента бъде тестван чрез алгоритъм, който да избере двама произволни души и да сканира всичките техни връзки и да види дали може да бъде установена връзка между тях от шест стъпки или по-малко. Но тогава ще последват много оплаквания относно личните данни на потребителите.

Страницата на експеримента е http://smallworld.sandbox.yahoo.com/

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Aquaris
Aquaris

апахахахахх то пък щото алгоритъма вече не е тестван…..

pedro
pedro

Идеята всъщност е на Айнщайн и май беше за по-малко хора