Европейският съюз подготвя изискване, според което големите интернет площадки ще бъдат задължение да премахват екстремисткото съдържание.

Това трябва да стане в рамките на 60 минути, след като материалът бъде признат за екстремистки. В противен случай, на съответната компания ще бъде наложена глоба. Популярното издание The Verge цитира Financial Times, че това правило и сега съществува, но неговото изпълнение е на доброволни начала.

Експертите считат, че сегашните правила не са достатъчно разбираеми и очевидни, което води до разпространяване на съдържание в Глобалната мрежа, което може да бъде определено като протерористично. Цялостното спиране разпространението на екстремистки материали е проблематично дори и с използването на съвременни интелигентни системи. Но съкратения срок на реакция се очаква да помогне.

Спазването на новите правила може да се окаже сложна технологична и организационна задача. Решаването на проблема с терористичните материали ще бъде много по-труден за по-малките компании, които нямат ресурсите на технологичните гиганти. Но ЕС счита, че трябва да бъдат взети по-решителни мерки за защита на европейските граждани.

Новият законопроект предстои да бъде одобрен от Европейския парламент, както и от мнозинството държави на ЕС.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Гюнтер Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Гюнтер
Гюнтер

„В противен случай, на съответната компания ще бъде наложена глоба.“
Първа стъпка: правя организация за защита на човешките права.
Втора стъпка: измислям правила.
Трета стъпка: някой ако не ги спазва – глоба.
Четвърта стъпка: ???
Пета стъпка: печалба?