Facebook заяви във вторник, че усилията, които компанията зад най-голямата социална мрежа в света непрекъснато полага за намаляване на дезинформацията и фалшивите новини, няма да включват публикациите на политици. Компанията заяви, че освобождава постовете на държавни представители от процеса по проверка на достоверността чрез трети страни, дали информацията е вярна.

Във Вашингтон, окръг Колумбия, във вторник вицепрезидентът на Facebook отговарящ за глобалните въпроси и комуникации очерта правилата на компанията по отношение публикациите на политици и държавни представители, по време на рец за плановете на компанията за предотвратяване на манипулация и външно влияние върху президентските избори през 2020 г.

„Отсега нататък ще третираме речта на политиците като съдържание, което по подразбиране ще бъде приемано за достоверно и ще получава гласност, за да бъде видяно и чуто от всеки“, заяви Ник Клег в публикация, която съдържа пълния текст на речта му.

Още от президентските избори в САЩ през 2016 г. Facebook се опитва да докаже, че прави това, което е необходимо, за да се бори ефективно с дезинформацията в платформата и да осуети намеса и манипулация на вота от страна на държави като Русия и Иран, които многократно бяха обвинени, че са повлиявали мнението на американските гласоподаватели чрез невярна информация и откровена пропаганда.

Колко сериозен е проблемът с политическата дезинформация?

Социалната мрежа работи по въпроса чрез различни средства, включително партньорства с организации за проверка на факти и печатни медии.

Въпреки това, Ник Клег казва, че Facebook няма да подлага речите на политиците на този процес, дори ако те нарушават правилата и политиките на социалната мрежа. Идеята е всеки да се запознае с мисленето, принципите е възгледи на политиците, за да е напълно наясно с тяхната същност.

„Ние вярваме, че е по-важно да решаваме проблемите с масовата дезинформация, фалшивите новини и пропагандата, а не да предотвратяваме речта на един политик да достигне до аудиторията му и да бъде обект на обществен дебат“, каза той.

Все пак и от този подход ще има някои изключения. Политиката няма да се прилага при откровена пропаганда, агитация към насилие или етническа омраза.

„Съдържанието, което може да подтикне към насилие например, може да представлява риск за безопасността, който е по-сериозен и надвишава ползите от обществената гласност“, каза Клег. Факторите, по които ще бъде преценяно дали едно политическо изказване ще подлежи на контрол, включват – дали в страната се провеждат избори, или е във война, както и политическата структура и нивото на свобода на словото и медиите.

Световните социални мрежи като Facebook и Twitter са подложени на сериозни критики относно съдържанието, което премахват и показват. Twitter обяви през юни, че променя начина, по който обработва публикации от политици и правителствени лидери, които нарушават правилата, но все пак са обект на сериозен обществен интерес. Социалната мрежа заяви, че ще показва предупреждение под формата на известие над публикации, които по принцип нарушават правилата, но се били премахнати, ако потребителите все пак искат да ги видят.

Тези правила важат дори за президента Доналд Тръмп. С близо 65 милиона последователи Тръмп е сред най-следените потребители в Twitter, а публикациите му често са противоречиви. Към Twitter бяха отправени хиляди призиви да свалят акаунта на Тръмп от платформата, като обвиненията са, че разпространява реч на омразата или подстрекава към насилие.

По-рано този месец четирима републикански сенатори изпратиха писмо до изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг, в което обвиниха компанията, че цензурира консервативната реч и приоритизира определен тип политическо съдържание. Facebook многократно отрече тези обвинения.

„Знаем, че някои ще кажат, че грешим с това, а след тази стъпка, вероятно ще стигнем и още по-далеч като дадем на политиците трибуна, където да провеждат агитацията си. Но представете си, че е точно обратното.

Би било най-добре за обществото да има ясна и цялостна представа за изказванията и речта на политиците, като оставяме на хората да си правят съответните заключения. Най-важна е пълната прозрачност“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари