fbpx
23.8 C
София

Facebook констатира, че не е успяла да да спре политическата намеса и агитации около изборите в САЩ

Най-четени

Вътрешната работна група във Facebook установи, че социалната мрежа не е успяла да спре „силните влиятелни движения“, които са използвали платформата за делегитимиране на президентските избори в САЩ и подбуждане към насилие преди нападенията на 6 януари в Капитолия. Работната група се фокусира върху това как хората, свързани с двете движения – Stop the Steal и Patriot Party са успели да разпространяват дезинформация във Facebook и да надминат усилията за компанията за модериране, според информация от BuzzFeed News, които са получили копие от вътрешен доклад на Facebook.

„По времето, за което става дума в настоящите доклади, беше много трудно да разберем дали това, което виждаме, е координирано усилие за делегитимиране на изборите, или просто е свободно изразяване на мнение на потребители, които се страхуват и объркват и заслужават нашата съпричастност“, се казва в доклада според BuzzFeed News.

Съобщава се, че работната група е идентифицирала начините, по които Facebook може да подобри своите системи за навременно предотвратяване на разпространението на такъв тип съдържание, но също така е повдигнала въпроси за това как социалната мрежа трябва да се справя с координираните движения, които са в разрез с „духа на политиките за съдържание“.

Facebook предприе няколко стъпки в опит да спре разпространението на предизборна дезинформация, включително и спиране на публичната група „Stop the Steal“ и премахване на съдържание, включващо подобни фрази. След бунтовете в Капитолия през януари Facebook също взе решение за забрана за неопределено време на профила на бившия президент Доналд Тръмп в социалната мрежа. Това решение се преразглежда от борда за надзор на съдържанието на Facebook.

В изявление по имейл в четвъртък говорител на Facebook потвърди вътрешния доклад, но добави, че компанията е предприела редица стъпки, за да ограничи съдържанието, което се стреми да делегитимира изборите, включително етикетиране на постове на кандидати с информация за преброяване на гласовете и засилване на контрола на публикации, свързани с общността QAnon.

„Както казахме по-рано, през този период все още виждаме проблематично съдържание на нашата платформа и знаем, че не сме уловили всичко. За да постигнем своите цели за ефективно модериране на съдържанието са необходими много екипи, които да продължат да изучават случилото се, за да можем да продължим да подобряване умереността на съдържанието си.“, казват от компанията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини