fbpx
18.2 C
София

Facebook може да трансформира всяка 2D снимка в интерактивно 3D изображение

Най-четени

3D снимките на Facebook стават все по-интересен начин за привличане на внимание, променяйки перспективата, докато насочвате ъгъла на телефона си, докосвате ги или скролвате. Преди беше нужно да притежавате телефон с няколко камери за постигане на такъв ефект, а сега можете с обикновен телефон, който има само една камера.

За да пробвате тази опция още сега, докоснете „За какво си мислите?“ и превъртете списъка с опции „Добавяне към публикацията ви“, докато не намерите „3D снимка“. Facebook съветва да се стараете да не включвате дълги тънки предмети на преден план и да избягвате отразяващи повърхности. Дайте няколко минути за зареждане на инструмента, след това изберете снимката си и оставете Facebook си да свърши работата.

Както съобщават XDA Developers, по-рано този ефект е бил възможен само ако имате камера с два обектива, при това с възможност да създава “depth map”, който Facebook разпознава и преобразува като 3D снимка.

Това обаче се промени благодарение на разработчиците във Facebook Artificial Intelligence, които създадоха система, която използва машинно обучение, за да изведе 3D формата на обект от 2D снимка, като направи 3D изображенията възможни с помощта на телефон с една камера.

Невронната мрежа беше обучена с помощта на голям набор от обществени 3D снимки, което й позволява да изчисли дълбочината с изненадваща точност. Не е задължително да е и нова снимка; можете също да използвате инструмента, за да преобразите снимка, направена преди десетилетия, давайки нов живот на старите спомени.

Не се нуждаете от особено мощен телефон, за да използвате функцията – Facebook препоръчва „iPhone 7 или по-нова версия или скорошно средно или по-добро Android устройство“.

Възприятие за дълбочина

Сега Facebook работи върху това да направи резултатите още по-автентични и дори планира да разшири функцията във видеоклипове. Въпреки това не е само за привличане на вниманието във вашия поток; системата има много потенциални приложения в реалния свят.

“Тази работа ще ни помогне да разберем по-добре съдържанието на 2D изображенията в по-широк спектър“, обясни екипът. „Задълбоченото разбиране на 3D пейзажите също може да помогне на роботите да се ориентират и да взаимодействат с физическия свят.”

„Надяваме се, че споделяйки подробности за нашата система за 3D снимки, ще помогнем на AI общността да постигне напредък в тези области и да създаде нови преживявания, които да използват напреднали 3D техники.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини