Facebook „непреднамерено“ е съхранявала информацията от електронните пощи на потребителите

9
616

Преди две седмици разбрахме, че социалната мрежа Facebook e искала от някои нови потребители паролата за тяхната електронна поща. Едновременно с това социалната мрежа е предлагала доброволното споделяне на контактите от електронните пощи, за да се даде възможност на Facebook по-лесно да намира нови „приятели“ и за по-добро таргетиране на рекламите

А сега се оказа, че Facebook е използвала тези пароли, за да изтегли информацията от тези електронни пощи – списъка с контактите, кореспонденцията и прикачените материали, всичко това разбира се, без да иска разрешение от потребителите. Тази практика се е осъществява от месец май 2016 година. Представителите на Facebook заявиха, че това неупълномощено събиране на данни не е било планирано.

„Открихме, че някои случаи контактите от електронните пощи на хората непреднамерено са се качвали в сървърите на Facebook след създаването на акаунт в социалната мрежа. Според нашите оценки, изтеглена е информацията за около 1,5 милиона контакти от тези електронни пощи. Тези контакти на никого не са съобщавани и ние започваме да ги изтриваме“ – се казва в официалното съобщение на социалната мрежа.

Сега, администрацията на Facebook ще се свързва с потребителите, от които е изтегляна информацията от електронната поща.

Това е поредното нарушаване на неприкосновеността от страна на Facebook. Да си припомним, че в началото на този месец в публичните сървъри на Amazon бяха открити 146 GB данни за 540 милиона потребители на социалната мрежа. Тези случаи са толкова много, че ще е твърде досадно да започнем да ги изброяваме.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
4 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
8 Автори на коментарите
ДебилиънБахтиSatoshi NakamotoSpecoTNT Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Satoshi Nakamoto
Satoshi Nakamoto

„ние започваме да ги изтриваме“ звучи адски несериозно.
Този процес /изтриването на 1.5 милиона записа в база данни/ би отнел около 30 секунди на слаб лаптоп. Дори при sqlite.

Шакарон
Шакарон

Еми, прах в очите хвърлят.

Satoshi Nakamoto
Satoshi Nakamoto

Така е. Ама…. колко трябва да си тъп, че да им дадеш паролата за мейла си, за да ти „потвърдят самоличостта“? 🙂

Аз ве аз
Аз ве аз

Тия новини за фейсбук през ден почнаха да излизат. Ама хората продължават да си го ползват. Значи не ги eбe какво знае фейсбук за личния им живит.

Satoshi Nakamoto
Satoshi Nakamoto

Веднага щом си направиш акаунт във фейсшита – ти се съгчасяваш, че нямаш нищо лично. Всичко от компютъра и телефона ти става тяхна собственост.
Осонено ако си с андроид.
Не случайно Apple ги изхвърлиха от платформата си, и вече можеш да ги ползваш само ако си инсталираш приложението им.

Бахти
Бахти

Имах няколко приятели, които вече не наричам и познати, на които хич не им пука колко лайна ще изядат, все ще продължават да си използват фейсбоклука.

TNT
TNT

от много години виждах едно каре във фейсшит-а където ми искаха имейл и паролата за тоя имейл уж за да проверят дали имам приятели които са серегистрирали.
естественно никога не се вързах на тая простотия и никога не им дадох паролата за имейл-а си.

Speco
Speco

Само като види човек физиономията на робота рептилче, и като се сети от кой етнос е, веднага му се дощява да няма нищо общо с тая пропаднала социалка и тъпите и производни.

Дебилиън
Дебилиън

Тоя чи**т е за затвора. Мръсно продажно леке