Facebook няма да настоява служителите да се ваксинират от COVID-19, за да се върнат в офисите

1
152

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг каза на служителите си в четвъртък по време на групова среща, че няма да се изисква от тях да се ваксинират срещу COVID-19, за да се върнат в офисите, след като гигантът в социалните мрежи оповести плановете си за поетапно своите съоръжения, както става ясно от информация от популярния портал The Verge. Във Facebook работят над 50 000 корпоративни служители, по-голямата част от които работят от вкъщи от началото на годината. Новината за вътрешното съобщение на Зукърбърг е цитираната за първи път от The Daily Beast.

„Независимо кога ваксините ще станат достъпни, ние даваме възможности да нашите служители да работят отдалечено поне до юли 2021 г. Нашите офиси в САЩ остават затворени и не очакваме те да отворят преди ваксините от COVID-19 да станат широко достъпни“, заяви говорител на Facebook в рамките на изявление, което е изпратено до The Verge.

 

„По време на срещата Марк каза, че към този момент не смятаме, че е необходимо да се изисква ваксиниране на служителите, за да се върнат на работа. Той също така каза, че е уверен във ваксината и очаква с нетърпение да достигне и до него. След като се върнем в офиса, ще имаме на разположение редица нови правила и протоколи, към които да се придържаме. Те ще включват тестване, социална дистанция, носене на маски и други добри практики. Продължаваме да работим с много експерти, за да определим план, който да даде приоритет на здравето и безопасността на всички.“

Офисите на компанията са затворени от март тази година, а през май Facebook обяви, че въвежда постоянна политика за работа от дома, която дава на служителите свободата и комфорта да избират от къде да работят за в бъдеще. Но план, който беше обявен през август тази година, е офисите на компанията да отворят отново през юли 2021 г., когато служителите ще могат да изберат да се върнат да работят в офисите или да останат напълно онлайн служител. Последното, може да включва намаляване на заплащането в зависимост от местожителството на служителя, както и икономическите показатели в страната, в която пребивава.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари