Facebook в петък заяви, че актуализира рекламната си политика, за да забрани показването на реклами за аксесоари за оръжие на хора на възраст под 18 години.
В момента социалната мрежа забранява реклами за продажба на оръжия и модификации, като пълнители. Facebook обаче направи допълнителна стъпка за добавяне на възрастово изискване за реклами, продаващи неща като кобури, аксесоари за колани или монтирани фенерчета. Новата политика ще влезе в сила на 21 юни.

Съобщението идва след като Съединените щати бяха въвлечени в национален дебат за реформата на оръжията. Масови престрелки и убийства, включително училищни нападения в Паркленд, Флорида и Санта Фе, Тексас, засилиха дискусията.

Facebook не е единствената компания от Силициевата долина, която е влязла в дебата за оръжие, като ограничава съдържанието на своите платформи. През март YouTube, собственост на Google, обяви, че ще забрани видеоклипове, които популяризират или се свързват с уебсайтове, които продават огнестрелни оръжия и аксесоари. Компанията вече е забранила видеоклипове, които са се опитвали да продават огнестрелни оръжия.

Политиките на Facebook за реклама и събиране на данни напоследък са по-широко разглеждани, тъй като компанията се занимава с най-тежките кризи в своята 14-годишна история. През март социалната мрежа беше критикувана за скандал, включващ Cambridge Analytica, дигитален консултант, свързан с президентската кампания на Доналд Тръмп, който неправилно е ползвал лична информация на 87 милиона потребители на Facebook.

Компанията също е критикувана, защото не е направила достатъчно, за да предотврати злоупотребите с руските елементи, които са публикували погрешна информация и противоречиво съдържание на платформата, опитвайки се да се намесят в изборите и да посеят раздори между избирателите.

Актуализираната политика на рекламите на Facebook може да разстрои консерваторите и поддръжниците на втората поправка. Някои консерватори вече са подозрителни към Facebook, обвинявайки социалната мрежа в либералната пристрастия и потискането на консервативните гласове.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за