Facebook няма достатъчна прозрачност около политическите реклами

0
121
Facebook CEO Mark Zuckerberg delivers the opening keynote introducing new Facebook, Messenger, WhatsApp, and Instagram privacy features at the Facebook F8 Conference at McEnery Convention Center in San Jose, California on April 30, 2019. - Got a crush on another Facebook user? The social network will help you connect, as part of a revamp unveiled Tuesday that aims to foster real-world relationships and make the platform a more intimate place for small groups of friends. (Photo by Amy Osborne / AFP) (Photo credit should read AMY OSBORNE/AFP/Getty Images)

Facebook се опита да направи по-ясно за широката общественост кой плаща за публикуването на политически реклами, с което се надяваше да компенсира негативизма около политика на компанията да не забранява рекламите на политически кампании и да даде възможност на политиците да публикуват каквото и да било в тях, без значение дали е истина или не, като ги освободи и от задължителната проверка на достоверността на информацията, на която се подлага цялото останало съдържание на платформата.

Ново проучване от изследователите от Нюйоркския университет обаче поставя под съмнение това до колко добре работят тези усилия за прозрачност.

Социалната мрежа изисква от политическите рекламодатели на потвърдят самоличността си и да приемат политиката за „отказ от отговорност“, която автоматично ще рече, че Facebook ще показва кой е заплатил за дадената реклама и неговата самоличност. Компанията въведе тези нови мерки, след като се изправи срещу остри критики, че не прави достатъчно, за да спре чуждестранни организации като Русия да се намесват в президентските избори през 2016 г. в САЩ. Публичната база данни показва политическите реклами публикувани в социалната мрежа.

От май 2018 г. до юни 2019 г. общо 68 879 страници във Facebook, които пускаха политически реклами в САЩ, не разполагаха с ясни сведения кой ги финансира, установиха изследователите. Според тези проучвания рекламите са на обща стойност от 37 милиона щатски долара. Facebook намери тези политически реклами и ги включи в базата си данни, но те вече не са активни и все още липсва информация за наредителят им.

„Препоръчваме на Facebook да поеме по-активна роля в подобряването на сигурността на своята рекламна библиотека, така че по-малко политически рекламодатели да могат да избегнат разкриването на самоличността и обещаната от социалната мрежа прозрачност“, казва Деймън Маккой, доцент в университета в Ню Йорк по компютърни науки и инженеринг, съавтор на проучването, в своето прес изявление.

Говорител на Facebook изтъкна, че компанията е разширила своите усилия за прозрачност от 2019 г. насам и че повечето от рекламодателите ѝ са получили отказ заради неспазване на правилата или политиката. Компанията е под обстрел заради това, че позволява на политиците да лъжат както сметнат за добре в политическите си кампании. През януари от социалната мрежа заявиха, че въвеждат нови промени в рекламната библиотека, като например улесняване на търсенето и предоставяне на повече информация на аудиторията, която рекламодателите се опитват да достигнат. Facebook също започна да изисква от политическите рекламодатели в САЩ да предоставят своя данъчен номер или регистрация във Федералната избирателна комисия.

„Нашите мерки за прозрачност значително са се променили след провеждането на това проучване. Ние предлагане повече прозрачност в политическата реклама повече от всяка друга медия – независимо дали става въпрос за телевизията, радиото или уличните плакати.“

Все пак, тези промени на адресират всички проблеми, които изследователите са повдигнали в своето проучване.

Учените откриха и други слабости в усилията за прозрачност на Facebook, повдигайки въпроса дали компанията прави достатъчно, за да спазва собствените си правила преди изборите през 2020 г. за президент в САЩ. Някои от страниците във Facebook все още продължават да пускат политическа реклама и пропаганда, но разкриват твърде малко за себе си и за това кой стои зад тях.

Например, изследователите цитират съществуването на страница наречена „Angry Buckeyes“, която пуска реклама в социалната мрежа през декември 2018 г., в която се съдържа статия на доклад, който твърди, че тарифите на президента Доналд Тръмп спрямо Китай и търговската война, която американският глава подклажда, могат да навредят на американците от средната гласа и да намалят общото благосъстояние на нацията. Същата рекламна публикация е била постната и от страниците „Съюз на обединените патриоти“ и „Гласът на средната класа на Пенсилвания“. Не е ясно кой управлява тези страници, но използваните от тях средства 1:1 наподобяват тактиката, употребена от руските тролове по време на последните президентски избори в САЩ, на които бе избран Тръмп, и именно откъдето тръгна скандалът с намесата на Facebook в политиката на страната.

Усилията за прозрачност на рекламите във Facebook бяха изправени пред остри критики през последните четири години.

Някои частни компании се оплакват, че социалната мрежа неправилно класифицира техни рекламни кампании като политически или свързани с проблеми от национално значение. В медийните издания като Vice News и Business Insider също бяха открити значителни недостатъци, показващи как може да се злоупотреби с инструмента. Изданията получиха одобрение да публикуват реклами, за които определиха, че са платени от партии на вицепрезидента Майк Пенс, от компанията Кеймбридж Аналитика, Ислямска държава и дори всичките 100 сенатори на САЩ. Други изследователи са открили, че рекламната библиотека на Facebook е засегната от толкова много грешки и технически проблеми, че е трудно да се проследи ясно едно политическо съобщение.

Особен проблем е наличието на вратички пред рекламодателите, с които те избягват обявените правила и политики. През февруари бившият кандидат за президент на САЩ Майк Блумбърг плати на влиятелни лица да публикуват миймове за кампанията му в Instagram, която платформа е собственост на Facebook. Политиките на компанията не включват миймовете (memes), което означава, че над тях нямат право на контрол, стига те да не изобразяват насилие или да не са в разрез с някоя от останалите политики на компанията.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари