Facebook обяснява на какво се дължи ръста в премахнатите публикации през 2020 г.

1
155

В четвъртък Facebook публикува нов доклад за прозрачност на модерацията, показващ забележим ръст в премахването и модерирането на публикации, които съдържат тормоз и реч на омразата, като общия брой на модерираните постове достигна връх от общо 6,3 милиона през последното тримесечие на 2020 г. Това е увеличение от 3,5 милиона поста спрямо последното тримесечие на 2019 г., когато броят е бил 2,8 милиона модерирани поста. Компанията заяви, че голяма част от промяната се дължи на подобрения в автоматизираните системи, които анализират коментари във Facebook и Instagram.

Последният доклад за прозрачност на Facebook обхваща интервала от октомври до декември 2020 г., период, който включва президентските избори в САЩ. През това време социалната мрежа е премахнала повече публикации, приканващи или разпространяващи тормоз, организирана омраза или реч на омразата, както и съдържание за самоубийства и самонараняване. Instagram също отчита значителен скок в публикациите, свързани с тормоз и самонараняване. Компанията казва, че увеличението при нея се дължи на два фактора: по-големият капацитет от модератори, които могат да преглеждат съдържанието и подобрения в изкуствения интелект, особено за публикациите, които са на език, различен от английския.

Компанията също така посочва, че ще разчита отново на автоматизацията, за да се справи с нарастващото количество видео и аудио съдържание на своите платформи.

Facebook върна някои от модераторите си обратно в офисите в началото на октомври, макар през ноември да заяви, че повечето модератори на съдържание могат да работят отдалечено, също така стана ясно, че някои публикации, които съдържат чувствително съдържание, не могат да бъдат преглеждани от модераторите от домовете им. Сега компанията казва, че подобренията са помогнали на Facebook и Instagram да премахнат повече публикации за самоубийства и самонараняване.

Що се отнася до модерирането на публикации на език, различен от английския, то това традиционно е слаба точка на Facebook, но компанията сега твърди, че е подобрила модерирането чрез AI на арабски, испански и португалски.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари