fbpx
5.2 C
София

Facebook остава на първо място като източник на дезинформация, твърди проучване

Най-четени

Когато става въпрос за дезинформация, Facebook е платформа №1 като източник на пространство, в което политически парти, правителства, частни корпорации, организации и фондации се борят да манипулират общественото мнение. Това твърди доклад, публикуван в четвъртък от Оксфордския университет.

Докладът е озаглавен „Изследване на дезинформацията 2019: Глобален извод от манипулирането от организации и социални медии“, и разглежда тенденциите в начина, по който правителствата и политическите партии по света използват социалните мрежи за пропагандните си цели.

Една от причините Facebook да оглави списъка, според авторите на доклада, е именно голямата му популярност и двата милиарда потребители, които има по целия свят. Обикновените хора използват Facebook основно като източник на информация за всичко ново и актуално от техния свят – както от личната им, професионална и приятелска кореспонденция, така и от световните новини. И именно поради това, платформата от години се е превърнала в най-атрактивната среда за всички, които емисират масова дезинформация.

Мнението на Facebook

От Facebook заявиха, че компанията непрекъснато полага усилия да се бори с масовата дезинформация, като приема нови политики и правила, които да ограничат максимално негативното въздействие и удара върху информираността, които причиняват някои организации, фирми и партии.

Разработили сме по-интелигентни инструменти, осигуряваме по-голяма прозрачност и по-силни партньорства за по-доброто и точно идентифициране на възникващи заплахи и дезинформация, като включително често блокираме акаунтите на потребители, които непрекъснато разпространяват дезинформационно съдържание. Правим всичко това за всички платформи, които поддържаме – Facebook, Instagram и WhatsApp.

Борбата с дезинформацията обаче, никога не е лесна и няма да бъде напълно завършена. Именно поради това работи съвместно с политици, учени и външни експерти, за да се усъвършенстваме непрекъснато, заявиха в изявлението си от компанията.

Констатациите на доклада показват общ скок в броя на държавите, които провеждат манипулационни кампании посредством социалните мрежи. Броят им вече е цели 70, спрямо само 28 през 2017 г. Докладът установява също, че страните с авторитарни режими и диктатурен принцип на управление, използват социалните мрежи за „подтискане на основните човешки права, дискредитиране на политическите противници и задушаване на мненията, които изразяват несъгласие към действащия ред.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини