Facebook отвориха първия си информационен център извън САЩ

2
7

Facebook обявиха днес, че са отворили най-новият си център за обработка на информация. Различното този път е, че новата сграда на социалната мрежа не се намира в САЩ, а в Лулея, Швеция. Това е малък град на брега на Балтийско море и се намира на 100 километра от Северния полярен кръг.

От Facebook са избрали малкия шведски град поради три големи причини. Първата е студеното време. Температурата в Лулея никога не е била повече от 30 градуса за повече от 24 часа от 1961 година насам, а средната годишна температура е 2 градуса.

Следващата основна причина е, възобновяемите източници на енергия. Язовирите около Лулея генерират толкова много електрическа енергия, че половината от нея трябва да бъде изнесена.

Третата причина е гъстата оптичната мрежа на Швеция, която позволява информацията да пътува надеждно из Европа и отвъд.

Цялото оборудване на информационния център е захранено от локални водноелектрически централи. Не само, че енергията е 100% възобновяема, но е толкова сигурен източник, че Facebook са намалили резервните генератори с 70%. Студеният северен въздух се използва за охлаждане на сървърите. Интересното е, че генерираната топлина се използва за затопляне на офисите.

Новият информационен център е един от най-големите в Европа и си има собствена Facebook страница с повече от 9400 харесвания.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
bure_s_barutТодор Павлов Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
bure_s_barut
bure_s_barut

„и си има собствена Facebook страница с повече от 9400 харесвания.“

Може и да си има, но ние не я знаем.