Facebook отвори дейта център в близост до Полярния кръг

0
66

Facebook съобщи новината, че е заработил най-новия дейта център на компанията в Лулея, Швеция, който граничи с полярния кръг.

Новият дейта център на компанията ще е най-„зеления“ и ефективен от досега отворените от Facebook благодарение на дизайна създаден от екипа на Open Compute Project и използването на възобновяема енергия. Първоначално, идеята за център разположен в Швеция идва през 2011г. В сряда, проектът най-после стана реалност. Големината на дейта центърът е колкото пет футболни игрища, а цялото оборудване в него е захранвано от генерирана на място хидро-електрическа енергия.

„Не само, че е 100% възобновяема, но доставяната енергия е толкова надеждна, че ние успяхме да намалим броя на резервните генератори тук с повече от 70%“, заявяват от Facebook. „Освен използването на енергията доставяна от водата, ние се възползваме и от студения скандинавски въздух, за да охлаждаме хиляди сървъри, които пазят вашите снимки, видеоклипове, коментари и Like-ове, а допълнителната топлина, която се генерира използваме, за затопляне на офисите ни“.

Всъщност, решението за иновативния „зелен“ дейта-център на компанията и това, че Facebook ще ползва напълно възобновяем енергиен източник, не трябва да ни учудва. Facebook си имат сериозни проблеми с екологичната организация Greenpeace, които ги критикуват за ползваните от компанията енергийни стратегии. Facebook създаде първия си напълно техен дейта-център в Орегон, като използва за енергийните му нужди услугите на PacificCorp, енергийна компания, която ползва въглища, като основен източник за произвеждане на енергия.

Един от основните „виновници“ за осъществяването на идеята за дейта-център в близост до полярния кръг – проектът Open Compute стартира преди две години. Основната идея зад Open Compute е създаването на иновативни, икономически изгодни и високо ефективни хардуерни инфраструктури, които биват споделяни с една по-голяма общност. Проектът се подкрепя от големи технологични компании като Intel, Dell, HP и много други.
От Facebook заявиха, че са постигнали сериозни резултати в Лулея по отношение на енергийната ефективност (power usage efficiency, PUE): „При първоначалните тестове в дейта-центърът в Лулея беше регистриран осреднен PUE показател от 1.07“. Представител на компанията заяви също така, че Facebook планират поставянето на PUE монитори и в други свои дейта центрове, които да измерват енергийната ефективност в реално време, така че всеки да може да види как се справя компанията в това отношение.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за