fbpx
0.3 C
София

Facebook отговори на Принстън

Най-четени

Преди няколко дни Принстънският университет публикува изследване, в което растежът на Facebook бе сравнен с разпространението на инфекциозни болести. В допълнение, в него се съдържаше твърдение, че социалната мрежа е на път да изчезне през следващите няколко години. Отговорът на Facebook, също базиран на сходни научни методи, не закъсня, и той гласи: Какво ви стана?

Според изчисленията на Принстън, Facebook, както всяка епидемия, която обхваща огромен процент от човечеството, ще започне да бележи силен спад в популярността си и ще изчезне през следващите няколко години. Основен инструмент, използван от университета в изследването, е Google Trends, и по-конкретно, колко пъти е била търсена думата Facebook в някоя от услугите на Google. Заключението е, че популярността на Facebook е достигнала своя пик през 2012-та година и ще умира бавно до 2017 г., когато ще изчезне.

След като изследването получи цялото възможно внимание по множество сайтове, Facebook реши да отговори чрез своя блог:

„Както много от вас, ние също бяхме заинтригувани от неотдавнашното проучване на изследователите от Принстънския университет, което предвижда неминуема гибел за Facebook. Особен интерес в случая представлява иновативната употреба на данни от търсенията в Google, за да се предвидят тенденциите, вместо да се изследват реалните тенденции.“

Служителите на Facebook разработили набързо собствена методология за прогнозиране, която се основава на следните показатели:

– колко „лайка“ е получил Принстън във Facebook;
– колко пъти е търсен Принстън в Google Scholar;
– колко пъти е въведен Принстън в Google Trends.

И в трите случая търсенето на термина „Принстън“ бележело спад през последните няколко години.

„Тази тенденция показва, че през 2018-а година в Принстън ще се запишат само половината от сегашния брой нови студенти, а до 2021-ва година университетът няма да има нито един студент. Въз основа на нашите базирани изцяло на научни методи изследвания ние твърдим, че идните поколения няма дори да знаят, че някога на Земята е съществувала такава институция“.


В края на „изследването“ на Facebook служителите потърсили думата „air“ в Google Trends и открили, че тя също е все по-малко търсена през последните няколко години. „Нашите прогнози са, че до 2060 г. вече няма да има въздух“, завършва отговорът на Facebook.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини