Инструментът е модулен и с възможности за допълване на характеристиките му с функционалности по избор.

Facebook обяви тази седмица, че предоставя за свободно ползване кода на Sonar, инструмент за дебъгване на мобилни приложения. По думите на компанията, Sonar дава на разработчиците по-добра идея за това, което вършат техните приложения и начина, по който се справят в различни условия. Инструментът се базира на стандартните дебъгинг инструменти, основаващи се на платформата за разработка на Google Chrome.

Sonar използва същата основа, но представлява платформа, чиито възможности могат да бъдат разширявани и допълвани с плъгини и нови характеристики, изследване на грешките и оптимизиране на приложенията.

„Тази инициатива стартира преди повече от три години с излизането на Stetho, дебъгинг фреймуърк за Android, построен на основата на инструментите за разработка на Chrome, споделя Емил Сьоландер, софтуерен инженер във Facebook.

Sonar, който вече е свободно достъпен в GitHub, е кросплатформен инструмент, който позволява на разработчиците да свързват мобилните си устройства – независими дали са на основата на iOS или Android, или пък емулатор – към десктоп клиент, който може да управлява и интерпретира стартирано приложение, обясняват Facebook. Това позволява задълбочена проверка на дейността на приложенията. Освен възможността за разработка на собствени плъгини, програмистите могат да се възползват и от множество плъгини, разработени от инженерите във Facebook.

Сред тези готови за използване плъгини се открояват имената на Logs, с чиято помощ могат да бъдат видени записите за дейността на устройството без да има нужда от допълнителна настройка, Layout Inspector, даваща подробен поглед над йерархиите на потребителския интерфейс и Network, позволяващ инспекцията на мрежовите пакети, минаваща към и от приложението.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари