Facebook отложи решението за блокирането на Тръмп

0
151

Съветът за надзор на съдържанието на Facebook заяви, че през „следващите седмици“ ще издаде решение за продължаване на решението за забрана на достъп на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за неопределено време. В публикация в социалната мрежа Twitter групата заяви, че е удължила графика на случая, както и увери потребителите и широката общественост, че ще прегледа внимателно всички над 9000 публични коментара, които е получила по случая.

Припомняме, че през януари главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг обяви публично решението си да забрани достъпа на Тръмп до социалната мрежа за неопределен период от време, след като стана ясно, че негови публикации и агитации са подклаждали агресия сред избирателите, и именно те всъщност са довели до щурмуването на Капитолия на 6 януари. След това Facebook изпрати това решение на Зукърбърг до надзорния съвет на 21 януари. 20-членният съвет по регламент има 90 дни на разположение, за да вземе решение по повечето случаи, което в тази ситуация означава, че решението трябва да дойде най-късно до края на следващата седмица.

Управителният съвет заяви в петък, че отлага решението си, след като по-рано удължи крайния срок за публично коментиране на случая, който срок изтече на 12 февруари. Съветът потърси мнението и гласа на широката общественост и вижданията ѝ по няколкото въпроса, касаещи случая на Тръмп, включително дали спазва „отговорностите на Facebook да съхранява свободата на изразяване и начините, по които компанията претегля потенциално опасната дейност в своята платформа, когато взема решения за кардинална забрана на достъпа на някоя публична фигура“.

1 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари