Facebook отхвърли платена реклама от Signal, която критикува поверителността във… Facebook

4
642

Facebook е отхвърлила платена реклама, която Signal се е опитала да пусне в социалната мрежа Instagram, която реклама се е стремяла да подчертае типовете данни, които се събират от потребителите от Facebook, съобщи службата за криптирани съобщения в публикация в блог във вторник.

В публикация в блог, озаглавена „Рекламите в Instagram, които Facebook няма да ви показва“, от Signal заявяват, че са създали „многовариантна целева реклама“, която ще ви „покаже личните данни, които Facebook събира за вас и използва с цел да ги продава.“

Предложените реклами са имали план да информират потребителите на Instagram, че „Получихте тази реклама, защото сте любител на…“ и изброени съответни интереси на потребителите, на база на които те са попаднали в таргет групата, към която е насочена дадената реклама, както и на база на тяхното местоположение. Някои жени също са щели да виждат реклами, в които се казва, че са бременни, гледат упражнения за бременни или наскоро им се е родило дете, както става ясно от екранните снимки, споделени от Signal.

„Рекламата просто ще покаже част от информацията, събрана за потребителя, която рекламната платформа използва, но Facebook категорично отхвърлиха тази идея.“, пишат от Signal, споделяйки екранна снимка, от която се вижда, че техния рекламен акаунт в Instagram е деактивиран.

 

„Да бъдеш прозрачен за това как рекламите използват данните на хората е очевидно достатъчно, за да бъдат забранени, в света на Facebook единственото приемливо използване на рекламните инструменти е да скриеш това, което правиш от аудиторията си“, пише компанията в публикация в блога си.

Facebook използва личната информация на потребителите, за да насочва точно рекламите към своите потребители – бизнес, който предоставя почти всичките 85,9 милиарда щатски долара приходи, които компанията е имала за изминалата година. Но практиките за събиране на данни на Facebook са подложени на строг контрол след противоречивите разкрития около Cambridge Analytica – дигитална консултантска агенция, свързана с президентската кампания на Тръмп, която неоторизирано е получила достъп до данните на 87 милиона потребители на социалната мрежа, без те да имат представа за това.

От своя страна Facebook отговориха, че „Това е каскада на Signal, които дори никога не са се опитвали да пуснат тези реклами – и ние не спряхме техния рекламен акаунт, защото са се опитали да го направят“, казват от Facebook.

Signal, който използва криптиране от край до край, се стреми да покаже, че се бори с всеки обект, който иска потребителски данни. Това беше едно от няколкото приложения за криптирани съобщения, които видяха огромен прилив на нови потребители през януари, след като технологичният магнат Илон Мъск призова аудиторията си да се откаже от използването на Facebook и WhatsApp заради промени в политиката за поверителност, според които потребителите дават разрешение на компанията да вижда комуникацията между потребители и бизнес в рамките на приложението за маркетинг или рекламни цели във Facebook.

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари