Facebook патентова алгоритъм за определяне доходите на потребителите

2
34

Един от патентите, подадени от Интернет-корпорацията Facebook в американската патентна агенция е интересният патент № 8,600,797, описващ алгоритъм за приблизителното изчисляване доходите на потребителите в зависимост от посетените сайтове и местоположението.

Поведението на потребителите в Интернет позволява доста точно да се определи, колко печели всеки потребител. И наистина, ако човек чете вестниците The Wall Street Journal, Financial Times и други подобни онлайн-издания, навярно печели повече от потребителя, посещаващ единствено „жълтите“ информационни източници. И разбира се, потребителят, споделящ в социалната мрежа от iPhone и собственик примерно на Lambirgini със сигурност разполага с повече финансови средства от останалите онлайн-участници.

Алгоритъмът за пресмятане на доходите отчита не само посетените сайтове, а и местоположението, местожителството, публикуваните фотографии, коментари и различните статистически корелации.

Информацията за потенциалния доход се събира от Facebook за показване на таргетирана реклама. Явно, рекламата за по-богатите потребители се продава по-добре и по-скъпо. Предполага се, че на по-заможните потребители ще се предлага реклама на автомобили, туристически дестинации и ипотеки, докато не толкова богатите ще гледат реклами на онлайн-игри и системи за подработване на пари.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
vinsbg
vinsbg

Хаха … ми то БГ сайтовете са от жълт по-жълт… Виждал съм толкова много ск*саняци, които нямат пари тока да си платят, но в джоба са с iPhone…
Супер „коректни“ данни ще се получат за нашите географски ширини 😀

batence87
batence87

iPhone е 200 лева – това пари ли са?!
А за БГ жълтите сайтове – те са безброй и само от фейсбука попадам на тях!
И*ати алгоритъма, дано са вдъхнали потенциал в него